Hem > Polisväsende > Utreder Polisen sig själv?

Utreder Polisen sig själv?

Finns ”nedläggningsenheten”?

Magasinet Paragraf intervjuar Calle som är polis och bland annat spelat skurk i Johan Falk-filmerna, som alltså även ligger förhållandevis nära verkligheten och bygger på verkliga operationer. ”Johan Falsk” är på så sätt en myt. Oavsett – han är som polis kritisk till att polisen utreder sig själva. Hur utreder Polisen brottsmisstankar mot poliser?

Vad händer då konkret när en polis blir misstänkt för brott? Riksenheten för polismål, som utgör en del av polis- och åklagarväsendet, gör en internutredning. Den eller de misstänka förhörs, saken utreds och i 98 procent av fallen läggs utredningarna ner. Av de två procent som leder till åtal är det en bråkdel som fälls.

Calle är förstås kritisk till detta och det är tveksamt om poliser är vinnare på detta utredningssystem:

– Det är min uppfattning att även om en utredning mot en polis inte ens ledde till åtal, är det som att människor fortfarande ser på oss som skyldiga. Leder det till åtal och polisen blir friad är det samma sak. Det är för jävligt. Vi kommer alltid att fortsätta vara misstänkta.

Borde ”nedläggningsenheten” läggas ner?

Det går förstås att hävda men i praktiken skulle nog erfarna utredare från polisen anställas som utredare på en ny myndighet i så fall så hur stor förändringen skulle bli i praktiken är svår att spekulera kring. Upplever det hur som helst en läsvärd intervju.

Magasinet Paragraf – Det är helt galet att polisen utreder sig själv!

Rate this post
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. januari 13th, 2015 i 18:53 | #1
Gilla Kriminologen?

facebookfinger