Hem > Brottslighet > Veckans Brott – nya säsongen!

Veckans Brott – nya säsongen!

Spektakulära brott

Ingen rivstart under denna säsong men SVT verkar däremot sparat krutet till det andra avsnittet om det sensationella ”avslöjandet” om vem som var Jack The Ripper, ubåtsjakten och brevet om de 69 försvunna korna. Den största kostölden i modern tid som konkurrerar med tidigare stölder av upp till tre kor har alltså fått ett rättsligt avslut och GW öppnar det tidigare brev han lade undan om vem han trodde var skyldig i fallet.

Leif GW delar även med sig om sin åsikt om malmöpolisens ryttare. Inga paragrafryttare alltså som däremot utförde ”en ren artillerichock”. Camilla Kvartoft följde med polisrytteriet i Stockholm och provade att rida polishäst, något GW spenderat åtskilliga timmar med. ”Inga räsermaskiner direkt, men det kan man väl avstå ifrån. De är stora, respektinjagande och effektiva”. Vid incidenten i Malmö var det ”inte förenligt med hur man ska göra och en ren artillerichock”.

Jag reagerade först på ordvalet om Jack the Ripper som ”det mest klassiska av alla klassiska mordmysterier”, men det kan vara ursäktad terminologi för ett så gammalt rättsfall. Olyckligt gillar däremot kvällstidningar att skriva om ”klassiska spännande sommarmord” och liknande som kanske bara är sjukt med tanke på att anhöriga finns kvar i livet. Nåväl. Leif GW tror att teorier om Jack The Ripper kommer att drivas till tidens ände, men att detta ger ett starkt stöd till att den han misstänkt tidigare är den skyldige – frisören Aaron Kosminski.

Vem var skyldig till kostölden?

GW märkte kuvertet om kostölden med ”The Truth” för ett år och ett halvt år sedan. De sparar förstås öppnadet till slutet av avsnittet. Kvartoft sprättar upp brevet och… det väller ut ett dussintal nötkreatur. Jag planerar inte att förstöra upplevelsen på förhand.

Avsnitt 3 – GW om det postitiva med svensk polis

GW förklarar att när han väl sagt något positivt om poliser så kommer det inte med i media. Han passar på att förklara att det som är positivt med den svenska polisen som jag återger enligt detta ungefärliga citat:

Jag har på något vis förknippats med att gnälla över svensk polis, för varje gång jag säger något positivt om något inom den svenska polisen så hamnar inte det i media. Faktum är att jag har gjort det oftare. Om jag ska säga något gott om svensk polis, som är kanske gör dem vägledande, är ett lågt inslag av korruption jämfört med många västerländska polisstyrkor. Sedan är de tvåspråkiga, vilket gör dem närmast unika. De är också förhållandevis civila i sin framtoning, det är inte busar. Så är det långt ifrån på andra håll i västvärlden där de kan vara ganska så knepiga i umgänget med folk. Men svensk polis är inte bäst i världen när det kommer till den avgörande punken, uppklaringen. Däremot är de genombyråkratiserade som ingen annan polis och vi har de största ”runt ikring”-kostnaderna per polistjänst i världen. Så i den meningen är vi världsledande men det är kanske inte riktigt det som vi eftersträvar.

SVT.se – Veckans Brott

DN.se – Modern teknik kan ha avslöjat Jack the Rippers identitet

Rate this post
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Brottslighet Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. januari 9th, 2015 i 18:05 | #1
Gilla Kriminologen?

facebookfinger