Hem > Juridik > Lexbase når DN idag

Lexbase når DN idag

Så sent som igår hävdade jag att lexbase är en tjänst som relativt snabbt kommer att försvinna i glömska. Efter att nått alla större dagstidningar blir det förmodligen inte så.

Lexbase har alltså ringt runt och begärt offentliga handlingar från brottsmål från landets domstolar för att göra dem tillgängliga och sökbara för allmänheten. På så vis finns det även mer information än det som ryms i polisens belastningsregister – Lexbase ger information även om friande domar och kommer inte att ta bort uppgifterna efter ett tidsintervall. Inom Lexbase lagras domarna digitalt och kommer sannolikt alltid att finnas tillgängliga så länge hemsidan finns kvar. Idag visar de endast domar tillgängliga från 5 år tillbaka i tiden på samma vis som det är möjligt att begära ut handlingar från domstolar.

Problemet med tjänsten är främst att de erbjuder en karttjänst för att ta reda på vilka som inom ett visst område begått ett brott – och att på så sätt offentligt hänga ut de personer som redan bestraffats. Även de som friats från brott och de som utfört brottslighet som inte nödvändigtvis medfört någon kränkning av annan individ – exempelvis narkotikamissbrukare som med en rimligare narkotikapolitik hade lämnats till missbruksvård.

DN rapporterar om eventuell koppling mellan ägaren och brottslighet här och publicerar en artikel om att grundlagen måste ändras snarast.

 

Reklamfilmer för Lexbase

Lexbase har lagt upp två reklamvideor på YouTube som inte verkar överraska med några oanade talanger i videoredigering. En av dem blir dessutom mycket tveksam när den riktar sig till arbetsgivare – vägen ut från kriminalitet är inte arbetslöshet och med den återfallsrisk som redan finns idag gynnar det förmodligen inte någon om arbetsgivare börjar kontrollera tidigare brottslighet utöver den utsträckning som det utförs idag. Myndigheter och exempelvis skolväsendet har redan möjlighet att del av den information som finns i brottsregistret.

 

Hur lanserar lexbase tjänsten?

Tänker slutligen ge utrymme för de positiva aspekter av denna tjänst såsom deras presstalesman uttalar sig till DN:

Den bärande idén i offentlighetsprincipen är att offentlighet är av godo. Vi gör bara det hela modernare. /../

– En kvinna som ska gå på en dejt kan konstatera att den här killen har  fem domar för våldtäkt eller misshandlat sin förra flickvän. Vi ger tryggheten att kunna göra ett val, säger Ljunggren.

DN.se – Grannens domar kan läsas på nätet 

Rate this post
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Juridik Taggar:
Gilla Kriminologen?

facebookfinger