Hem > Podcast > Leif GW:s sommarprat i P1

Leif GW:s sommarprat i P1

 

Leif GW varvar in dansbandsmusik med mordfall, sitt arbete och sin fritid. Lysande som vanligt.

När jag inte håller på med brott som inträffat i verkligheten så ägnar jag min fritid åt att hitta på egna brott som jag skriver romaner om”  

 

Han läser dock sällan deckare själv och förklarar:

Med alltför många deckare är det dessutom så praktiskt att de är så illa skrivna att det är en sann fröjd att aldrig behöva öppna pärmarna på dem”

 

Trots att ”verkligheten oftast överträffar dikten” finns det likväl vissa författare han gärna läser av:

Åsa Larsson, Roslund & Hellström, Jens Lapidus och Håkan Nesser.

Han förklarar att det är lugnande att skriva böcker och att han använder skrivandet som en ventil för att lindra en verklighet som ibland kan vara alldeles för påtaglig. Det finns även andra fördelar.

 

Dessutom kan det vara tungsamt i rent intellektuell mening där man sitter och rotar bland tonvis av gamla papper som alla dina arbetskamrater före dig har förädlat det från vanliga obegripligheter till numer även osorterade obegripligheter och i det läget är det gott att kunna skriva en roman.

 

Under sin barndom läste han mycket gärna i böckerna om Ture Sventon, privatdetektiv.

Kalle var en mycket bättre detektiv än Ture trots den senares lite spökliknande utseende och trots att han från skillnad till Kalle var en vuxen man. Det som framförallt störde mig med Ture var att han alltid hamnade i djupa grubblerier för varje gång han såg Ville Vesslas spetsiga skor sticka fram under det draperi där Ville Vessla för tillfället hade gömt sig. Med tanke på hur många gånger han tidigare gjort samma observation borde den rent detektiva analysen av hans iakttagelse vara ganska enkel. Långt senare i livet har jag dock förstått att personer som Ture Sventon inte är alldeles ovanliga inom vårt faktiskt existerande polisväsende och trots sina profiler så har de inte alltid varit de skarpaste knivarna i den polisiära bestickslådan.

 

Leif GW:s helt lysande sommarprat finns att hämta på Sveriges Radios hemsida här,
Leif GW Persson sommarpratare, Sommar i P1.

Rate this post
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Podcast Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. november 19th, 2014 i 17:03 | #1
Gilla Kriminologen?

facebookfinger