Hem > Litteratur > Jan Guillou på Studentafton

Jan Guillou på Studentafton

40 år efter IB-affären – Studentafton i Lund

Första gången Jan Guillou gästade Studentafton i Lund var efter att han tillsammans med Peter Bratt avslöjat IB-affären. Några timmar senare greps han av polis och dömdes till tio månaders fängelse för spioneri. Publikintresset på Aftonen 1973 var förstås mycket stort medan han redogjorde för sitt avslöjande om underrättelseorganet IB. Han lär ha sagt under aftonen att det vore orimligt att han skulle gripas men jag hittar inget som bekräftar detta. Förvisso inte så märkligt uttalande.

40 år senare var biljetterna förstås slutsålda. Guillou fick efter en fråga möjlighet att nämna vänskapen med Leif GW. Aftonen handlade om hans litteraturskrivande, juridikstudier, stängningen av internatskolan Solbacka och vapen i Hamiltonböckerna. Bland annat.

Guillou äntrar scenen – inledning

Guillou inleder med ett föredrag med en kombination av sitt litteraturliv och sina mest spektakulära livshändelser. Det är förstås intressant att förflyttas tillbaka i tiden och jag får en känsla av att politik engagerade ungdomar på ett annat vis under 60- och 70-talet med Apartheid, diktaturer och ”världens starkaste” vietnamrörelse i Sverige. Intressanta världsnyheter i kombination med bristfällig teknik i vardagen kanske. Nåja. Ett kollektivboende i exempelvis Lund under Palmes tid hade nog kunnat framkalla nostalgiska känslor i efterhand.

 

Juridikstudier?

Han förklarar att han påbörjade studier i juridik som skulle ge en möjlighet att försörja sig vid sidan om författarskap av fin litteratur som han inte förväntade sig att många skulle läsa. Juridiken skulle även bli ett verktyg för att lyckas krossa internatet Solbacka. När han arbetade som skribent på FIB-aktuellt, som för övrigt kom att innehålla en mängd pornografiska inslag senare, hörde han på ett möte hur det eftersöktes någon med kunskap att skriva om det nämnda internatet. Det är inte svårt att föreställa sig hur Guillou snabbt antog det uppdraget. Resultatet bidrog förmodligen mycket starkt till att Solbacka fick lägga ned och boken Ondskan är alltså mycket inspirerad av Guillous vistelse på den internatskolan. Kraften i det skrivna ordet medförde att han lämnade juridiken åt sidan till förmån för journalistiken och det vore förstås svårt att klandra honom för det karriärssteget.

Han förklarade att fängelsevistelsen medför ”oskyldiga fördelar” med en möjlighet att läsa igenom all den litteratur man väntat på.

 

Finlitteratur?

Guillou fick en fråga om ”finare” litteratur idag och förklarade att det gamla tricket fortfarande fungerar – recensenter berömmer obegriplighet. Klart välkommet att höra det från någon så insatt som Guillou. Att recensenters betyg skulle motsvara nöjet av upplevelsen hade knappast ens Banghdad Bob varit beredd att försvara. Men nog om det. Jag uppskattar naturligtvis Guillous förmåga att leverera sådant som faktiskt är intressant även för läsaren.

 

De mest säljande författarna

Det var relativt ofta som Camilla Läckberg kom på tal och det är förstås svårt att inte roas av den rivalitet som verkar finnas mellan de främst lästa författarna i Sverige. Till Läckbergs framgångar utomlands förklarade han att ”Jag har ingen aning om vad jag sålt utomlands så jag vet inte alls vad Läckberg fått siffrorna ifrån”. Hans vän Håkan Nesser tilldelas en känga där Guillou förklarar att han beskriver rättsystemet som i Sovjet på 30-talet.

För att lyckas bra som författare förespråkar han begriplighet och ”åt helvete med psykologin”. Han känner sig mer som en 1800-talsförfattare och det är klart att romaner med amatörpsykologiska inslag blir rent trams. För att vara ärlig tycker jag nog att de flesta romaner är uteslutande trams då Thomas Quicks fabuleranden förmodligen innehåller mer sanningsenliga beskrivningar och därför blir en större gåva till den som tar del av materialet – men Guillou blandar åtminstone fiktion med verklighet i sina romaner och det finns förstås ingen egentligen orsak till att han ständigt ska redogöra för det förhållandet.

Han skriver sina romaner i huvudsak mellan januari till juni och använder andra halvåret till framträdanden och research. En typisk dag med författande spenderar han med att gå upp kl 10 på morgonen, läsa tidningar till kl 14, skriva till kl 18 och sedan gym för att avsluta kvällen med fiskkonserverer till nyheterna och slutligen amerikansk underhållning på tv för att lämna världskrig från tankeverksamheten.

Intressant var när han förklarade att det står dubbelt så mycket om matlagning i Hamiltonböckerna än vapen. Det är nog att tolka som ett direkt svar mot den kritik som riktats till honom om en överdriven fascination för vapen. Ett klassiskt tv-klipp är förstås när han lämnar studion i talkshowen Svepet. Ett initiativ man nog ser allt för sällan.

 

Kommande böckerna att vänta från Guillou

Guillous uttalande att ”Jag ska berätta om andra världskriget på ett sätt som ni aldrig läst” verkar förstås intressant då det inte finns någon brist på den litteraturen. Världskriget var däremot knappast särskilt populärt när det pågick. Att det kan komma något nytt grepp från Guillou om detta känns utan tvekan ganska spännande. Han planerar också en bokserie i nio delar som han inte verkade kunna ge så mycket information om än så länge.

 

Skillnad mellan film och böckerna?

I de tio Hamiltonböckerna är den en explosion.

Ondskan som jag betraktar som ett mästerverk även på filmduken skiljer sig från boken framförallt på ett sätt där Guillou och regissören var osams. Regissören förklarade att uteslutande framställa Erik som en god person innebar skillnaden mellan 5 getingar i Expressen och 5 getingar kombinerat med tittarsuccé.

 

Lösryckt citat

Östermalmarna är ett problem med demokratin, de har också rösträtt.

Underhållande oavsett sammanhang, en oviktig detalj jag inte minns.

 

Relationen med Leif GW

Frågan kom på tal och Guillou förklarade att de haft en lång och rolig historia tillsammans. Skvallret om deras påstådda ovänskap på senare tid har jag kommit på mig själv för att intressera mig för. Inte helt enkelt att tyda Guillou här men någon kärleksförklaring till en annan bästsäljande författare är inte att förvänta sig. Det framgår i GW:s självbiografi ”Gustavs grabb” att de fortfarande håller ihop och intrycket är förstås sammantaget att de fortfarande är goda vänner. Borde vara utrett nu. Lättnad sa han som sket i vasken och ordningen är återställd.

 

Bästa bok han läst?

Den bok på senare tid han kunde beskriva som en fantastisk läsupplevelse var ”Vi, de drunknade” av Carsten Jensen. I huvudsak nämnde han böcker som gjort starkt intryck för honom tidigare med som skulle fått honom att skaka på huvudet idag. ”Vi, de drunknade” är en krönika om en dansk stad med en stor flotta som jag förmodligen aldrig tänker läsa. Nåväl.

 

Artiklar om aftonen med Jan Guillou

Lundagård – ”En dammig cowboy”

Fler tillställningar i Lund:

Rate this post
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Litteratur Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. Inga trackbacks än.
Gilla Kriminologen?

facebookfinger