Hem > Nöje > Hur verkliga är polisfilmer?

Hur verkliga är polisfilmer?

Aftonslusken överraskar och bjuckar på en läsvärd artikel som ett smärre mirakel. Nåväl. Men denna bjuder på underhållning. Hur som helst – hur realistiska är svenska polisfilmer?

– Beck och Wallander är bara skit, det är trams, säger författaren och kriminologen Leif GW Persson.

– Det är inte bara orealistiskt, det är också så jävla osannolikt. Jag har hållit på med brott i hela mitt liv, och jag har aldrig varit i närheten av de där jävla serieritualmördarna som är legio i de där serierna.

Svårt att inte minnas ”Beck – spår i mörker” med ungdomar som spelar ”Final Doom” och lägger upp sina ”frags” från Stockholms tunnelbanesystem på internet. Vad gör det om det inte är realististiskt egentligen? Hur som helst – det finns även exempel på realistiska svenska filmer. Leif GW på nytt:

– Det finns en riktigt bra svensk polisfilm – och det är ”Lasermannen”. Den filmen tycker jag är en ganska trovärdig i skildringen av polisens utredningsarbete vid ett grovt brott. Poliserna beskrivs på ett trovärdigt sätt: ganska tysta, medelålders män, inte alls klädmedvetna och sådär. Men även själva arbetet, att de mest sitter och läser olika papper.

Sedan Falk-filmerna förstås. Jag brukar sällan uppmana direkt till att läsa en artikel och allra minst till Aftonbladet. Så det gör jag inte denna gång heller. Varför läsa när det finns filmer? Vrickade konsumenter som bara glor på dynga kan inte ha fel.

Aftonbladet.se – Kommissarie Väck & Johan Falsk?

Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Nöje Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. Inga trackbacks än.
Gilla Kriminologen?

facebookfinger