Hem > Juridik > Grannarnas domar blir tillgängliga med enkel sökning

Grannarnas domar blir tillgängliga med enkel sökning

Lexbase

På måndag öppnar Lexbase som bland annat erbjuder en karttjänst för att se vilka som dömts för brott inom ett valt område. Computer Sweden rapporterar om tjänsten på detta sätt:

Liknande tjänster, eller upplysningar i amerikanska delstater om var sexualförbrytare bor, har till och med lett till mord – på dömda personers grannar eller vänner när hämndlystna människor har försökt att ta lagen i egna händer och ge sig på en dömd sexualbrottsling.

/../ Oavsett vad man tycker om det hela är en sak säker: Den här tjänsten kommer att orsaka rabalder. Mycket talar för att drabbade drar sig för att driva ett förtalsmål, den som är dömd för ett brott vill knappast dra upp sitt förflutna i massmedialt uppmärksammade rättegångar. Och vår acceptans för vad som är kränkande hantering av privat information verkar förändras. Debatten om Ratsits existensberättigande var stark för några år sedan. Av den hörs inte ett pip i dag.

Så blir det nog med Lexbase också.

Artikeln finns i sin helhet på Computer Sweden här.

 

Missbruk av offentlighetsprincipen?

Sammantaget är det en tjänst som förhoppningsvis glöms bort ganska snabbt och förmodligen blir det så också – att ta del av domar är naturligtvis även tillgängligt efter kontakt med domstolar som oftast kan sända handlingarna kostnadsfritt med e-post. Lexbase kommer dock sannolikt att användas på fel sätt där områden med låg social klass enligt tillgänglig statistik kommer att visa högre brottslighet – något som med säkerhet kommer användas med påstått samband till etnicitet på olika internetforum. Dessutom är det naturligtvis rimligt att den som redan sonat sitt straff inte ska hängas ut i offentligheten som en ytterligare bestraffning. En rättslig prövning vore intressant för att se om offentlighetsprincipen sträcker sig så här långt.

Rate this post
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Juridik Taggar:
Gilla Kriminologen?

facebookfinger