Senaste inlägg

Inlägg taggade ‘Veckans Brott’

Veckans Brott ikväll

2 december, 2014 Inga kommentarer

Tre meters brottsregister

De talade bland annat med mannen som har ett tre meter långt brottsregister – som kommenterade att ”om allt skulle vara på papperet skulle det bli flera mil”. GW nyanserade dock med att det skulle handlat om 60 meter.

Antal professorer i kriminologi i Sverige?

GW svarar att det finns ett dussintal och säger bland annat att det ”sitter någon gök i Göteborg”.

Tur att de inte arbetar med kärnfysik för då hade härdsmältan varit en del av vår vardag.

Världsklass.

SVT.se – Veckans Brott – Avsnitt 8

Kategorier:Nöje Taggar:

Veckans Brott – nya säsongen!

2 november, 2014 Inga kommentarer

Spektakulära brott

Ingen rivstart under denna säsong men SVT verkar däremot sparat krutet till det andra avsnittet om det sensationella ”avslöjandet” om vem som var Jack The Ripper, ubåtsjakten och brevet om de 69 försvunna korna. Den största kostölden i modern tid som konkurrerar med tidigare stölder av upp till tre kor har alltså fått ett rättsligt avslut och GW öppnar det tidigare brev han lade undan om vem han trodde var skyldig i fallet.

Leif GW delar även med sig om sin åsikt om malmöpolisens ryttare. Inga paragrafryttare alltså som däremot utförde ”en ren artillerichock”. Camilla Kvartoft följde med polisrytteriet i Stockholm och provade att rida polishäst, något GW spenderat åtskilliga timmar med. ”Inga räsermaskiner direkt, men det kan man väl avstå ifrån. De är stora, respektinjagande och effektiva”. Vid incidenten i Malmö var det ”inte förenligt med hur man ska göra och en ren artillerichock”.

Jag reagerade först på ordvalet om Jack the Ripper som ”det mest klassiska av alla klassiska mordmysterier”, men det kan vara ursäktad terminologi för ett så gammalt rättsfall. Olyckligt gillar däremot kvällstidningar att skriva om ”klassiska spännande sommarmord” och liknande som kanske bara är sjukt med tanke på att anhöriga finns kvar i livet. Nåväl. Leif GW tror att teorier om Jack The Ripper kommer att drivas till tidens ände, men att detta ger ett starkt stöd till att den han misstänkt tidigare är den skyldige – frisören Aaron Kosminski.

Vem var skyldig till kostölden?

GW märkte kuvertet om kostölden med ”The Truth” för ett år och ett halvt år sedan. De sparar förstås öppnadet till slutet av avsnittet. Kvartoft sprättar upp brevet och… det väller ut ett dussintal nötkreatur. Jag planerar inte att förstöra upplevelsen på förhand.

Avsnitt 3 – GW om det postitiva med svensk polis

GW förklarar att när han väl sagt något positivt om poliser så kommer det inte med i media. Han passar på att förklara att det som är positivt med den svenska polisen som jag återger enligt detta ungefärliga citat:

Jag har på något vis förknippats med att gnälla över svensk polis, för varje gång jag säger något positivt om något inom den svenska polisen så hamnar inte det i media. Faktum är att jag har gjort det oftare. Om jag ska säga något gott om svensk polis, som är kanske gör dem vägledande, är ett lågt inslag av korruption jämfört med många västerländska polisstyrkor. Sedan är de tvåspråkiga, vilket gör dem närmast unika. De är också förhållandevis civila i sin framtoning, det är inte busar. Så är det långt ifrån på andra håll i västvärlden där de kan vara ganska så knepiga i umgänget med folk. Men svensk polis är inte bäst i världen när det kommer till den avgörande punken, uppklaringen. Däremot är de genombyråkratiserade som ingen annan polis och vi har de största ”runt ikring”-kostnaderna per polistjänst i världen. Så i den meningen är vi världsledande men det är kanske inte riktigt det som vi eftersträvar.

SVT.se – Veckans Brott

DN.se – Modern teknik kan ha avslöjat Jack the Rippers identitet

Kategorier:Brottslighet Taggar:

Leif GW lämnar Veckans brott?

Osäker framtid för ”Veckans brott”

Leif GW har alltså förklarat i programmet att det är osäkert hur det ser ut till nästa säsong. Dagens Nyheter har försökt att ta reda på mer om detta.

– Jag är snart 70 år gammal, de behöver hitta någon annan som kan ta över. Det ska inte vara så svårt.

Ödmjukt svar men närmare sanningen ligger förstås att det knappast skulle utföras med enkelhet att hitta en ersättare som gör sig lika bra i TV-rutan. Vem det skulle kunna vara har jag mycket svårt att uttala mig om – kanske rättsexperten Sven-Erik Alhem? Tidigare justitieminister Thomas Bodström? Kriminologen Jerzy Sarnecki? Personer som ofta kan uttala sig på ett rimligt vis om brottslighet. Men Camilla Kvartoft kanske beskriver det bäst på frågan om hon tänker fortsätta utan Leif GW Persson:

– Nej, ”Veckans brott” är ju Leif tycker jag.

 

Det är Leif och Kvartoft med deras personkemi som skapat denna magin i TV-rutan som helt enkelt inte kommer att kunna ersättas. De har bevisat att det inte är mediet det är fel på för all övrigt dynga som sänds på TV och att det faktiskt går att skapa ett värde för dem som tar sig tid att ta del av materialet. Oavsett om de väljer att fortsätta till att programmet havererar av åldersmässiga skäl om 30 år så är det bara att gratulera dem till denna skapelse av ett stycke TV-historia. Några säsonger till kan inte vara omöjligt – kom igen Leif!

DN.se – Osäker framtid för ”Veckans brott”

Kategorier:Nöje Taggar:
Gilla Kriminologen?

facebookfinger

#8217;