Senaste inlägg

Inlägg taggade ‘True Crime’

Brott lönar sig inom litteraturen

25 november, 2013 Inga kommentarer

True Crime-litteratur

Sydsvenskan resonerar om det moraliskt riktiga i att tjäna pengar på brott.

 

De stora författarna

Det handlar om true crime, berättelser om brott som begåtts på riktigt – och som av författare, journalister och tv-producenter ofta ikläds en dramaturgi hämtad från deckarvärlden. De riktigt stora succéerna i genren är böcker som ”Lasermannen” av Gellert Tamas (2003) och ”Svensk Maffia” av Lasse Wierup och Matti Larsson (2007), men fältet har det senaste decenniet breddats rejält.

 

Lagstiftning i USA

När seriemördaren David Berkowitz, känd som ”Son of Sam”, åkte fast i New York 1977, var mediebevakningen så stor att han snabbt förvandlades till en regelrätt kändis. Efter att ett priskrig inletts, där bokförlag och tidningar försökte övertrumfa varandra i erbjudanden för att få ensamrätt på Berkowitzs berättelse, instiftades en lag där dömda brottslingar förbjöds att tjäna pengar på publicitet som kunde kopplas till brotten. Liknande lagar har antagits av ett fyrtiotal stater i USA.

 

Är brottslingar så beräknande att de funderar på inkomster av att bli författare innan utfört dåd? Förmodligen inte så många. Däremot är det rimligtvis ett en konstruktiv sysselsättning i efterhand när få arbetsplatser ser kriminalitet som en god merit. Dessutom är det förstås en möjlighet för dem som arbetar brottspreventivt att ta del av brottslingarnas egna upplevelser. Mildner på Sydsvenskan resonerar trots detta klart tänkvärt om genren. Finns i sin fulla version här.

Annons:

Kategorier:Litteratur Taggar:
Gilla Kriminologen?

facebookfinger

#8217;