Senaste inlägg

Inlägg taggade ‘Palmemordet’

Leif GW om Palmemordet – Dagens GW

14 mars, 2014 1 kommentar

Snubblade över en nyhetsbloggen Dagens GW som kortfattat beskriver det senaste som händer omkring ”kriminologernas husgud” Leif GW Persson. Alltid påläst – alltid roande och intressant. Dessutom besparar han svenska folket tid från att faktiskt fundera på egen hand – en sysselsättning som knappast behöver hyllas i onödan. Hur som helst – jag började läsa denna blogg idag och hittade artiklar som borde nämnas även här.

Leif GW om att hitta Palmes mördare

Leif GW Persson, Bokmässan 2013 3 (crop)
Rubriksättarna på Expressen lyckas av detta citat från GW:s krönika skapa titeln ”Palemördaren kan träda fram självmant”:

Låt mig säga så här. Jag tror inte att polisen kommer att klara upp mordet på Olof Palme. Däremot vill jag inte utesluta att gärningsmannen själv, eller någon i hans närhet som vet vad som hände, kommer att berätta hur det låg till. Sådant har hänt förr när människor hunnit till slutet av dagen och kommit till vägs ände. Vanligt är det förvisso inte. Det är mindre än en ynka procent av alla spaningsmord som klaras upp på det viset men det är tillräckligt för att nära det hopp som ändå lever.

Mer sannolikt blir det knappast heller nu när brottet aldrig kommer att preskriberas.

Artikeln finns på Expressen här.

Leif GW till SvD om att klara upp mordet

Tror du att mordet någonsin klaras upp?

– Det ska man ju säga. Men jag tror inte att polisen kommer att hitta någon gärningsman, den tiden är passerad. Kanske får han dåligt samvete på sitt yttersta och erkänner och kan plocka fram ett mordvapen. Har han behandlat det här vapnet som en relik och inte skjutit med det är jag ganska säker på att det går att klara upp, säger Leif GW Persson.

SvD – GW: ”Enerström borde förhöras”

GW om Säpospåret och utredningen idag

De som tittade på Veckans Brott med SÄPO-chefen Anders Thornberg känner igen mycket i Expressens artikel om Säpospåret.

Leif GW kommenterar möjligheterna att utreda Säpos roll när Palme mördades på detta sätt:

– Dels är det tidsfaktorn. Det blir mycket knepigare när tiden har gått. Många som det handlar om är antingen pensionärer eller döda. Sen är det också det faktum att vi inte har någon Palmeutredning. Det är larv att säga att man sitter och påstår att man utreder Palmemordet.

En enskild galning eller missbrukare som Palmes mördare framstår förstås inte lika spännande som en konspiration i hans närhet. GW är dock inne på det senare och statistiken talar även för detta under dessa typer av gärningar. Det vore utan tvekan intressant med mer information om Säpos agerande under mordnatten.

Expressen – Leif GW Perssons frågor om Säpospåret

Stieg Larsson om Palmemordet

Vid sidan om Millenniumtrilogin arbetade han alltså även med sin egen utredning om Palmemordet.

Det har inte nämnts tidigare så jag skriver det lika gärna här. För en konstnär är det mest effektiva sättet att få värde på verken att helt sonika dö. Samma fenomen verkar gälla för författare och privatspanare. Det påstådda värdet i Stieg Larssons privatspaningar kan sannolikt avfärdas ganska snabbt. Det verkar dock räcka för en mastodontserie med artiklar på Svenska Dagbladet.

SvD – Stieg Larssons hemliga Palmespår

Länk till nyhetsbloggen:  Dagens GW.
 
* Uppdatering 2015-03-05:

Leif GW om Palmemordet i Veckans Brott

Är det värt att fortsätta utreda detta efter 29 år?

– Ja det tycker jag. Jag är vansinnigt intresserad av det här mordet. Vad gäller den där promenaden från Gamla Stan ska du veta att om gärningsmannen skulle ha följt efter makarna Palme från deras bostad så är jag ensam om den uppfattningen.

Ensam i hela Sverige?

– Poängen är inte att jag är ensam om den utan att jag tycker att man har avfärdat den för lätt. Det beror bland annat på att jag tycker så illa om alternativet, att en person som medför ett sådant här vapen på sig, det är stort som en liten julgris och tungt. Han går omkring med den en fredagskväll i Stockholm och [hastomigetzen], som tyskarna säger, så springer han på den här personen Olof Palme som han verkligen vill ta kål på. Det är en typ av slump som jag inte är så svag för.

Du tror att det var planerat?

– Jag tror det är en mycket hastigt påkommen planering. Ungefär att gärningsmannen vet att de ska ut på kvällen, han kanske till och med vet att de ska gå ut på bio, men han vet på vilken bio de ska gå för det vet de inte ens själva då. Det bestäms väldigt sent. Var ska man börja då? Då får man väl naturligtvis börja där man kan börja, hemma hos dem, för det vet alla var de bor och sedan följa efter dem för att se var de hamnar. Sedan tar han första bästa tillfälle att genomföra det här på ett sätt som gör att det stämmer väldigt dåligt med en person som Pettersson. Det är tyvärr så att han är en historisk belastning för det här ärendet. Med all respekt för Kerstin Skarp så tror jag att hon är väldigt fäst vid Pettersson fortfarande och jag har aldrig på fullt allvar trott att han gjort det här. Han har faktiskt inte den kapaciteten. Han har inte den förmågan.

Kommer då detta mord att lösas?

– Det är regel nummer ett, du har tre regler. Den första är att du ska gilla läget. Om du inte gör det ska du söka dig en annan arbetsuppgift. Den andra är att du ska inte krångla till det i onödan och det tredje är att du ska hata slumpen. Det skulle man kunna tatuera in i pannan på varje riktig mordutredare för det är så man ska tänka nämligen. Det gjorde man inte i början. Varför gjorde man inte det? Jo de som ledde den här utredningen visste helt enkelt inte hur man gjorde. De hade inte en susning om hur man bedriver en sådan här utredning.

Men idag då, 29 år senare?

– Det har inte gjort det lättare. Men det finns ju saker faktiskt som är ännu icket uträttade frågetecken. Det finns ett flertal sådana.

För att sammanfatta det, professorn har inte gett upp hoppet om att det går att lösa det?

– Nej, det har jag inte. Det tänker jag aldrig göra. Jag har ambitionen att om inte någon annan gör det så ska det väl gå att fixa ändå.

Hela avsnittet i sin helhet här.

Kategorier:Kriminologi Taggar: ,
Gilla Kriminologen?

facebookfinger

#8217;