Senaste inlägg

Inlägg taggade ‘Lexbase’

Lexbase grundare om sitt nya projekt

13 november, 2014 1 kommentar

Jonas Häger talar om nästa steg för Lexbase

När allt tumult som skapat publicitet för denna tjänst lagt sig kommer nu nästa projekt – en databas över läkare och tandläkare som fått anmärkningar eller förlorat sin licens. Jag låter detta landa innan jag strukturerar mina tankar kring det.

Men när det blåste som värst kring sajten i januari i år var Jonas Häger rädd på riktigt. På scen berättar han att han tog in på hotell och hyrde ny bil för att komma undan både mordhot och media. Till slut valde han att ta kontakt med Säpo för att få beskydd.

IDG.se – ”Lexbase grundare talar ut om miljonerna

Läs också: Lexbase jämfört med att begära ut handlingar

Kategorier:Samhällsfrågor Taggar:

Lexbase i jämförelse med att beställa handlingarna från domstolen

Lexbase endast en teknisk vidareutveckling?

Hämta dokument

Lexbase har digitaliserat allmänna handlingar. Blir det verkligen ett problem när offentlighetsprincipen blir mer ”tillgänglig”?

I detta inlägg ska jag reda ut mina åsikter om detta och undersöka vad som skiljer Lexbase från att beställa de offentliga handlingar som kan begäras från Sveriges domstolar.

Läs mer…

Kategorier:Juridik Taggar:

Lexbase når DN idag

Så sent som igår hävdade jag att lexbase är en tjänst som relativt snabbt kommer att försvinna i glömska. Efter att nått alla större dagstidningar blir det förmodligen inte så.

Lexbase har alltså ringt runt och begärt offentliga handlingar från brottsmål från landets domstolar för att göra dem tillgängliga och sökbara för allmänheten. På så vis finns det även mer information än det som ryms i polisens belastningsregister – Lexbase ger information även om friande domar och kommer inte att ta bort uppgifterna efter ett tidsintervall. Inom Lexbase lagras domarna digitalt och kommer sannolikt alltid att finnas tillgängliga så länge hemsidan finns kvar. Idag visar de endast domar tillgängliga från 5 år tillbaka i tiden på samma vis som det är möjligt att begära ut handlingar från domstolar.

Problemet med tjänsten är främst att de erbjuder en karttjänst för att ta reda på vilka som inom ett visst område begått ett brott – och att på så sätt offentligt hänga ut de personer som redan bestraffats. Även de som friats från brott och de som utfört brottslighet som inte nödvändigtvis medfört någon kränkning av annan individ – exempelvis narkotikamissbrukare som med en rimligare narkotikapolitik hade lämnats till missbruksvård.

DN rapporterar om eventuell koppling mellan ägaren och brottslighet här och publicerar en artikel om att grundlagen måste ändras snarast.

 

Reklamfilmer för Lexbase

Lexbase har lagt upp två reklamvideor på YouTube som inte verkar överraska med några oanade talanger i videoredigering. En av dem blir dessutom mycket tveksam när den riktar sig till arbetsgivare – vägen ut från kriminalitet är inte arbetslöshet och med den återfallsrisk som redan finns idag gynnar det förmodligen inte någon om arbetsgivare börjar kontrollera tidigare brottslighet utöver den utsträckning som det utförs idag. Myndigheter och exempelvis skolväsendet har redan möjlighet att del av den information som finns i brottsregistret.

 

Hur lanserar lexbase tjänsten?

Tänker slutligen ge utrymme för de positiva aspekter av denna tjänst såsom deras presstalesman uttalar sig till DN:

Den bärande idén i offentlighetsprincipen är att offentlighet är av godo. Vi gör bara det hela modernare. /../

– En kvinna som ska gå på en dejt kan konstatera att den här killen har  fem domar för våldtäkt eller misshandlat sin förra flickvän. Vi ger tryggheten att kunna göra ett val, säger Ljunggren.

DN.se – Grannens domar kan läsas på nätet 

Kategorier:Juridik Taggar:

Grannarnas domar blir tillgängliga med enkel sökning

Lexbase

På måndag öppnar Lexbase som bland annat erbjuder en karttjänst för att se vilka som dömts för brott inom ett valt område. Computer Sweden rapporterar om tjänsten på detta sätt:

Liknande tjänster, eller upplysningar i amerikanska delstater om var sexualförbrytare bor, har till och med lett till mord – på dömda personers grannar eller vänner när hämndlystna människor har försökt att ta lagen i egna händer och ge sig på en dömd sexualbrottsling.

/../ Oavsett vad man tycker om det hela är en sak säker: Den här tjänsten kommer att orsaka rabalder. Mycket talar för att drabbade drar sig för att driva ett förtalsmål, den som är dömd för ett brott vill knappast dra upp sitt förflutna i massmedialt uppmärksammade rättegångar. Och vår acceptans för vad som är kränkande hantering av privat information verkar förändras. Debatten om Ratsits existensberättigande var stark för några år sedan. Av den hörs inte ett pip i dag.

Så blir det nog med Lexbase också.

Artikeln finns i sin helhet på Computer Sweden här.

 

Missbruk av offentlighetsprincipen?

Sammantaget är det en tjänst som förhoppningsvis glöms bort ganska snabbt och förmodligen blir det så också – att ta del av domar är naturligtvis även tillgängligt efter kontakt med domstolar som oftast kan sända handlingarna kostnadsfritt med e-post. Lexbase kommer dock sannolikt att användas på fel sätt där områden med låg social klass enligt tillgänglig statistik kommer att visa högre brottslighet – något som med säkerhet kommer användas med påstått samband till etnicitet på olika internetforum. Dessutom är det naturligtvis rimligt att den som redan sonat sitt straff inte ska hängas ut i offentligheten som en ytterligare bestraffning. En rättslig prövning vore intressant för att se om offentlighetsprincipen sträcker sig så här långt.

Kategorier:Juridik Taggar:
Gilla Kriminologen?

facebookfinger

#8217;