Senaste inlägg

Inlägg taggade ‘Leif GW’

Leif GW:s boktips förra året

16 januari, 2015 Inga kommentarer

Kanske främst roande när han lägger böcker från några av de mest säljande författarna i en hög som han läst ”med de risker det innebär för förstånd och sådär”. Han fortsätter med att ”det finns de som uppfattar det på annat sätt så det är väl bara att gratulera då”. Jo Nesbø som tydligen är den internationellt mest sålde sedan länge och Camilla Läckberg får sig alltså en känga. I övrigt nog främst intressant för bokmalar. När det kommer till romaner vill jag nog för egen del mest svara som Tomas Brolin när en journalist frågade om han skulle läsa en bok när han var sjuk och inte kunde spela. ”Så sjuk blir jag aldrig”.

”Leifs deckarfavoriter just nu”

Lista på böcker:
Svt.se – Böckerna du ska läsa under julen om Leif GW får välja

Kategorier:Brottslighet Taggar:

GW:s förutsägelser om riksdagsvalet

8 december, 2014 Inga kommentarer

Förutspådde nyvalet – kommenterar händelsen

Leif GW förutspådde att nuvarande partierna skulle hålla sig över riksdagsspärren, ”några förargliga tiondelar” skulle saknas för ”fru Schyman” och ett nyval skulle utlysas redan efter nyår. Nu kommenterar han sin förmåga att förutspå valet:

Under de senaste dagarna har medier varit på mig hela tiden med samma fråga. Vad de vill veta är hur det kommer att gå i det extrainsatta valet i mars 2015. I och för sig kanske inte så konstigt eftersom jag både där och i så kallade sociala medier framställs som ett politiskt orakel.

Hur slutar omvalet?

Ett synskt politiskt orakel eller en lönnfet citatmaskin i jägarväst – kanske lite av varje. Men oavsett en individ som aldrig slutar att underhålla och har en osannolik kunskap om kriminalitet. Lite förenklat ett levande argument för att pensionsåldern måste höjas och en hjälte jag inte kan sluta att fascineras av. Men hur som helst – tillräckligt med beundran nu. Kan han förutse det kommande omvalet också? Nja.

Fortsätter man som förut kommer det att gå illa. Återgår man till ett normalt politiskt beteende kommer det att gå bra vad stabiliteten i politiken anbelangar. Återstår så att lösa alla de sakfrågor som politiken egentligen handlar om.

Inte lika konkret förutsägelse denna gång och hoppas att professorn tittar djupare i spåkulan till nästa krönika.

GW:s krönikor om valet

Expressen.se – Här är facit på hur valet slutar igen

Tidigare artikeln om hur valet skulle sluta:

Expressen.se – Trött på valet? Jag vet hur det gick

Expressen Omtalat – Leif GW:S profetia hade alla rätt om det politiska kaoset – en månad före valet

Intervju av Leif GW

11 november, 2014 Inga kommentarer

En lång och utförlig intervju av Leif GW i Expressen. Ren och skär njutning. Finns i fulltext här.

GW berättar bland annat om sina fyra döttrar och rollfördelningen kring barnens önskemål:

I nära och kära-frågor tar de det hellre med mamma. Vid praktikaliteter däremot, speciellt sådana som handlar om pengar, kommer de till mig. Alla mina ungar har fått lägenheter.

Han berättar även detta efter att förklarat att han tackat ja till två säsonger till av Veckans Brott:

Vi har 1,5 miljoner tittare i snitt varje vecka, nästan lika många tittare på tisdagar som Skavlan har på fredagar. Det är beundransvärt att SVT vill göra den här typen av program bland alla tokiga kockar, mystiska hantverkare och dokusåpor, jag klarar inte skiten.

Leif GW och Anders Borg?

Jag hade helt missat GW:s bekantskap med Anders Borg men att jaga tillsammans med en hästsvans kan väl inte gå fel. Han kommenterar deras relation:

När Anders Borg fick lämna som finansminister blev du glad, ty nu kan ni jaga tillsammans oftare.
– Ja, han bor här borta, i en gammal stuga som han har byggt om. Vi brukar träffa honom och hans fru. Det är en bra pojk ska du veta, långt ifrån dum i huvudet.

GW har även blivit erbjuden att jaga med Clark Olofsson:

– Det kan du ge dig fan på, svarar GW på frågan om det är många som hör av sig och vill jaga på hans marker.
– En gång träffade jag Clark Olofsson, han hade just muckat från finkan, han sa ”Du jagar va? Jag tänkte att jag kunde hänga med en dag”. Haha, hade Clark Olofsson visat sig med vapen här hade jag sprungit.

Expressen.se – ”GW Persson: Den där Fridolin är en orm

”De 15 bästa citaten” – Café

Tidningen Café har valt ut de 15 bästa citaten från artikeln, någon som blir kvantitet före kvalitet. Men denna välkände citatkanon har tillräckligt med krut för att fylla ut innehållet ändå.

Cafe.se – ”15 roligaste sakerna Leif GW Persson har sagt sen i onsdags

Kategorier:Nöje Taggar:

Leif GW om Palmemordet – Dagens GW

14 mars, 2014 1 kommentar

Snubblade över en nyhetsbloggen Dagens GW som kortfattat beskriver det senaste som händer omkring ”kriminologernas husgud” Leif GW Persson. Alltid påläst – alltid roande och intressant. Dessutom besparar han svenska folket tid från att faktiskt fundera på egen hand – en sysselsättning som knappast behöver hyllas i onödan. Hur som helst – jag började läsa denna blogg idag och hittade artiklar som borde nämnas även här.

Leif GW om att hitta Palmes mördare

Leif GW Persson, Bokmässan 2013 3 (crop)
Rubriksättarna på Expressen lyckas av detta citat från GW:s krönika skapa titeln ”Palemördaren kan träda fram självmant”:

Låt mig säga så här. Jag tror inte att polisen kommer att klara upp mordet på Olof Palme. Däremot vill jag inte utesluta att gärningsmannen själv, eller någon i hans närhet som vet vad som hände, kommer att berätta hur det låg till. Sådant har hänt förr när människor hunnit till slutet av dagen och kommit till vägs ände. Vanligt är det förvisso inte. Det är mindre än en ynka procent av alla spaningsmord som klaras upp på det viset men det är tillräckligt för att nära det hopp som ändå lever.

Mer sannolikt blir det knappast heller nu när brottet aldrig kommer att preskriberas.

Artikeln finns på Expressen här.

Leif GW till SvD om att klara upp mordet

Tror du att mordet någonsin klaras upp?

– Det ska man ju säga. Men jag tror inte att polisen kommer att hitta någon gärningsman, den tiden är passerad. Kanske får han dåligt samvete på sitt yttersta och erkänner och kan plocka fram ett mordvapen. Har han behandlat det här vapnet som en relik och inte skjutit med det är jag ganska säker på att det går att klara upp, säger Leif GW Persson.

SvD – GW: ”Enerström borde förhöras”

GW om Säpospåret och utredningen idag

De som tittade på Veckans Brott med SÄPO-chefen Anders Thornberg känner igen mycket i Expressens artikel om Säpospåret.

Leif GW kommenterar möjligheterna att utreda Säpos roll när Palme mördades på detta sätt:

– Dels är det tidsfaktorn. Det blir mycket knepigare när tiden har gått. Många som det handlar om är antingen pensionärer eller döda. Sen är det också det faktum att vi inte har någon Palmeutredning. Det är larv att säga att man sitter och påstår att man utreder Palmemordet.

En enskild galning eller missbrukare som Palmes mördare framstår förstås inte lika spännande som en konspiration i hans närhet. GW är dock inne på det senare och statistiken talar även för detta under dessa typer av gärningar. Det vore utan tvekan intressant med mer information om Säpos agerande under mordnatten.

Expressen – Leif GW Perssons frågor om Säpospåret

Stieg Larsson om Palmemordet

Vid sidan om Millenniumtrilogin arbetade han alltså även med sin egen utredning om Palmemordet.

Det har inte nämnts tidigare så jag skriver det lika gärna här. För en konstnär är det mest effektiva sättet att få värde på verken att helt sonika dö. Samma fenomen verkar gälla för författare och privatspanare. Det påstådda värdet i Stieg Larssons privatspaningar kan sannolikt avfärdas ganska snabbt. Det verkar dock räcka för en mastodontserie med artiklar på Svenska Dagbladet.

SvD – Stieg Larssons hemliga Palmespår

Länk till nyhetsbloggen:  Dagens GW.
 
* Uppdatering 2015-03-05:

Leif GW om Palmemordet i Veckans Brott

Är det värt att fortsätta utreda detta efter 29 år?

– Ja det tycker jag. Jag är vansinnigt intresserad av det här mordet. Vad gäller den där promenaden från Gamla Stan ska du veta att om gärningsmannen skulle ha följt efter makarna Palme från deras bostad så är jag ensam om den uppfattningen.

Ensam i hela Sverige?

– Poängen är inte att jag är ensam om den utan att jag tycker att man har avfärdat den för lätt. Det beror bland annat på att jag tycker så illa om alternativet, att en person som medför ett sådant här vapen på sig, det är stort som en liten julgris och tungt. Han går omkring med den en fredagskväll i Stockholm och [hastomigetzen], som tyskarna säger, så springer han på den här personen Olof Palme som han verkligen vill ta kål på. Det är en typ av slump som jag inte är så svag för.

Du tror att det var planerat?

– Jag tror det är en mycket hastigt påkommen planering. Ungefär att gärningsmannen vet att de ska ut på kvällen, han kanske till och med vet att de ska gå ut på bio, men han vet på vilken bio de ska gå för det vet de inte ens själva då. Det bestäms väldigt sent. Var ska man börja då? Då får man väl naturligtvis börja där man kan börja, hemma hos dem, för det vet alla var de bor och sedan följa efter dem för att se var de hamnar. Sedan tar han första bästa tillfälle att genomföra det här på ett sätt som gör att det stämmer väldigt dåligt med en person som Pettersson. Det är tyvärr så att han är en historisk belastning för det här ärendet. Med all respekt för Kerstin Skarp så tror jag att hon är väldigt fäst vid Pettersson fortfarande och jag har aldrig på fullt allvar trott att han gjort det här. Han har faktiskt inte den kapaciteten. Han har inte den förmågan.

Kommer då detta mord att lösas?

– Det är regel nummer ett, du har tre regler. Den första är att du ska gilla läget. Om du inte gör det ska du söka dig en annan arbetsuppgift. Den andra är att du ska inte krångla till det i onödan och det tredje är att du ska hata slumpen. Det skulle man kunna tatuera in i pannan på varje riktig mordutredare för det är så man ska tänka nämligen. Det gjorde man inte i början. Varför gjorde man inte det? Jo de som ledde den här utredningen visste helt enkelt inte hur man gjorde. De hade inte en susning om hur man bedriver en sådan här utredning.

Men idag då, 29 år senare?

– Det har inte gjort det lättare. Men det finns ju saker faktiskt som är ännu icket uträttade frågetecken. Det finns ett flertal sådana.

För att sammanfatta det, professorn har inte gett upp hoppet om att det går att lösa det?

– Nej, det har jag inte. Det tänker jag aldrig göra. Jag har ambitionen att om inte någon annan gör det så ska det väl gå att fixa ändå.

Hela avsnittet i sin helhet här.

Kategorier:Kriminologi Taggar: ,

Leif GW:s sommarprat i P1

8 november, 2011 Inga kommentarer

 

Leif GW varvar in dansbandsmusik med mordfall, sitt arbete och sin fritid. Lysande som vanligt.

När jag inte håller på med brott som inträffat i verkligheten så ägnar jag min fritid åt att hitta på egna brott som jag skriver romaner om”  

 

Han läser dock sällan deckare själv och förklarar:

Med alltför många deckare är det dessutom så praktiskt att de är så illa skrivna att det är en sann fröjd att aldrig behöva öppna pärmarna på dem”

 

Trots att ”verkligheten oftast överträffar dikten” finns det likväl vissa författare han gärna läser av:

Åsa Larsson, Roslund & Hellström, Jens Lapidus och Håkan Nesser.

Han förklarar att det är lugnande att skriva böcker och att han använder skrivandet som en ventil för att lindra en verklighet som ibland kan vara alldeles för påtaglig. Det finns även andra fördelar.

 

Dessutom kan det vara tungsamt i rent intellektuell mening där man sitter och rotar bland tonvis av gamla papper som alla dina arbetskamrater före dig har förädlat det från vanliga obegripligheter till numer även osorterade obegripligheter och i det läget är det gott att kunna skriva en roman.

 

Under sin barndom läste han mycket gärna i böckerna om Ture Sventon, privatdetektiv.

Kalle var en mycket bättre detektiv än Ture trots den senares lite spökliknande utseende och trots att han från skillnad till Kalle var en vuxen man. Det som framförallt störde mig med Ture var att han alltid hamnade i djupa grubblerier för varje gång han såg Ville Vesslas spetsiga skor sticka fram under det draperi där Ville Vessla för tillfället hade gömt sig. Med tanke på hur många gånger han tidigare gjort samma observation borde den rent detektiva analysen av hans iakttagelse vara ganska enkel. Långt senare i livet har jag dock förstått att personer som Ture Sventon inte är alldeles ovanliga inom vårt faktiskt existerande polisväsende och trots sina profiler så har de inte alltid varit de skarpaste knivarna i den polisiära bestickslådan.

 

Leif GW:s helt lysande sommarprat finns att hämta på Sveriges Radios hemsida här,
Leif GW Persson sommarpratare, Sommar i P1.

Kategorier:Podcast Taggar:
Gilla Kriminologen?

facebookfinger

#8217;