Senaste inlägg

Inlägg taggade ‘Exkluderande design’

Design mot oönskade personer

DN skriver idag om ”Exkluderande design” och ”disciplinär arkitektur”. Vackra ord för sända de hemlösa från gatorna.

Det kallas ”exkluderande design”, ibland benämnt som ”disciplinär arkitektur”. Det kan finnas en skillnad: det förstnämnda handlar om att planera staden så att hemlösa, tiggare och missbrukare inte känner sig välkomna – det sistnämnda om att tvinga fram ett accepterat beteende.

Uppsats vid Lunds Universitet

De refererar till en uppsats som uppbart skrivits inom den sociologiska inriktningen vid Lunds Universitet – nu är en luffarsäker bänk att betrakta som en ideologi, den döljer maktrelationer och demoniserar otillräckliga konsumenter. Herregud. En textrad på en sida som säger att ”det handlar om douchebaggery” skulle förmodligen skapa ett mer användbart innehåll.

en luffarsäker bänk och andra typer av exkluderande design går att betrakta som former av ideologi. (–) De döljer maktrelationer, de påverkar människors åsikter och beteenden genom sin fysiska utformning och (–) delar in män­niskor i tillräckliga och otillräckliga konsumenter. De otillräckliga demoniseras och avvisas. Uppsatsen beskriver detta som en ekonomisk rensning av moderna västerländska städer.

DN.se – Obekväm design motar bort oönskade från städerna

Gilla Kriminologen?

facebookfinger

#8217;