Senaste inlägg

Inlägg taggade ‘Bilstölder’

Bilstölderna ökade 2013

24 februari, 2014 Inga kommentarer

Första ökningen på 10 år

DN rapporterar om att bilstölderna ökade förra året – för första gången på 10 år.

Men inte bara det att fler bilar stjäls – färre återfinns i dag än tidigare. Något som talar för att de förs ut ur landet. Oftast gäller det nyare årsmodeller – från 2010 och framåt.

 

Hur utförs bilstölderna?

Det som saknas i artikeln är information om hur stölderna går till. Dagens Industri skriver om det i en artikel från november förra året. Idag  handlar bilstölder ofta om att stjäla  bilnycklar på gym, badinrättningar och liknande. Även rent ”ficktjuveri” och bilstölder är alltså ofta inriktade på bilnyckeln – för att sedan gå ut på parkeringen för att se vilken bil som börjar blinka av signalen. Det och mer om bilstölder finns att läsa på DI här. Ett annat alternativ är att tjuvarna kan spela in den elektroniska låsöppningssignalen med en så kallad ”code grabber”. DN skriver om detta i en ytterligare artikel från idag med grafik om bilstölder. Det finns ett flertal videor på YouTube om detta men krypteringen är sannolikt betydligt bättre på radiosignalen till nyare fordon än det videoklippen skapar en bild av.

 

DN.se – ”Bilstölderna ökar i landet för första gången på tio år”

DN.se – ”Stockholms tjuvar stjäl färre bilar – men dyrare”

Med ”färre bilar” räknas alltså ett  tidsperspektiv längre än det senaste året. Artikel med grafik.

Kategorier:Brottslighet Taggar:

DI om bilstölder

18 november, 2013 Inga kommentarer

Dagens Industri skriver om bilstölder som alltså minskat stadigt under senare år.

”Sedan början av  2000-talet har antalet stölder halverats. Det handlar om att införandet av elektroniska skydd i bilarna gjorde det mycket svårare att stjäla dem”, berättar Mats Green.

 

Så utförs bilstölder idag

Att stjäla en  bil i dag är inte att bryta upp dörren, tjuvkoppla och åka iväg.

I dag handlar det om att sno bilnycklar på gym eller badinrättningar eller att agera ficktjuv, gå ut på parkeringen, trycka på öppna-knappen och se var det blinkar och sen åka iväg.

Eller, som de sofistikerade ligorna gör, komma resande med egen utrustning för nyckelprogrammering.

 

Favoritmodeller för tjuven

Porshe Cayenne, BMW:s X-modeller och Lexus är favoriterna om tjuven själv får välja. Bilstölderna minskar totalt i Sverige, men stölderna av nya och dyrare fordon ökar.

 

Kategorier:Brottslighet Taggar:
Gilla Kriminologen?

facebookfinger

#8217;