Hem > Brottslighet > DNA-märkning – Frågor & Svar

DNA-märkning – Frågor & Svar

Hur fungerar DNA-märkning?

DNA-märkning
DNA-märkning är en ny teknik för stöldskyddsmärkning. Vätskan penslas på och kan läsas av till minsta partikel och knytas till den person som äger föremålen enligt likheter med vanligt DNA. Märkningen blir synlig med UV-lampa och mikropunkter i vätskan kan avläsas med mikroskop av polisen på plats för att kontrollera ägaren till föremålen. Om mikropunkter saknas så topsas en del av märkningen och skickas till NFL (Nationellt Forensiskt Centrum, tidigare SKL) på analys. Varje behållare av märk-DNA innehåller en sifferkod. Det nummer som vätskan innehåller kopplas till ägaren i ett register som möjliggör internationell spårbarhet av stöldgods.

Idealiskt ska DNA-märkning därför avskräcka från inbrott och stöld, möjliggöra att återfå stöldobjekt och utgöra stödbevisning för att binda gärningsmannen till brottet. Men, det är fortfarande en ny teknik på den svenska marknaden. Hur väl fungerar det i praktiken?

Tekniken kommer att utvärderas vid Malmö Högskola efter polisens pågående testperiod på tre bostadsområden i Stockholm. Så – de slutgiltiga resultaten blir förstås intressanta. Vad vet vi hittills om hur det har fungerat?

Hasse Aro om märk-DNA

När polisen går och topsar för att leta DNA på saker och ting, biologiska spår som folk har lämnat så är DNA-märkning precis tvärtom. Man tillför DNA på en produkt för att sedan kunna identifiera det.
– Hasse Aro, Nyhetsmorgon 140611

 

Hasse Aro och kriminologi?

Hasse Aro som alltså inte utbildat sig till varken polis, kriminolog eller jurist ställer upp som expert om brottslighet på TV4 Nyhetsmorgon. Varför inte egentligen? Har han tillskansat sig kunskapen från arbetslivet och i nära relation till Leif GW med 68 säsonger av Efterlyst finns det ingen egentligen orsak att det skulle värderas lägre än en akademiskt ”förgiftad” kriminiologiutbildning. Oavsett – i klippet beskriver han vad DNA-märkning handlar om. Jag återger det med en viss försköning för att passa det skrivna formatet. Är du en Nyhetsmorgon-puritan så tittar du på klippet istället. Jag har på motsvarande sätt anpassat frågor och svar för att bli överskådligt i text inom detta inlägg – och valt ut intressanta citat. För övrigt har Hasse en journalistexamen, examen i nationalekonomi och ekonomisk journalistik, mer om det här.

Varför ökar bostadsinbrotten?

– Det är svårt att säga tror jag. Statistik och brott är bland det svåraste som finns. Men nu har man sett att de första fyra månaderna i år, jämfört med de första fyra månaderna förra året, så har det ökat ganska kraftigt. Tittar du på en 20-årsperiod så ökar det hela tiden. Men någonting har tydligen hänt här och exakt vad vet jag inte.

Statistik och brott är bland det svåraste som finns. Men nu har man sett att de första fyra månaderna i år, jämfört med de första fyra månaderna förra året, så har det ökat ganska kraftigt. Tittar du på en 20-årsperiod så ökar det hela tiden

Vad är Polisens tankar kring bostadsinbrott?

– Polisen vill gärna se långsiktiga trender. De menar att det alltid finns små ”hack” i kurvorna. Men polisen och statistik är inte alltid en lätt nöt att knäcka. Men just nu har det skett en ökning – över tid ökar det hela tiden.

Finns det områden som går åt andra hållet?

– Det finns områden som går åt andra hållet och det tycker jag är mer intressant i sammanhanget, att man kan göra något åt det här. Det pågår försök nu i Stockholmsområdet för att stoppa inbrotten och det vi pratar om är då DNA-märkning.

Vad är DNA-märkning?

– Ni har sett CSI när det har hänt något. Då går polisen runt och topsar, letar DNA på saker och ting, alltså biologiska spår som folk har lämnat. DNA-märkning är precis tvärtom. Man tillför DNA på en produkt för att sedan kunna identifiera det.

Aro fortsätter:
– Det man gör är att man har en vätska. Det finns tre leverantörer i Sverige som säljer det här. I den här finns ett unikt DNA för den här flaskan. Sedan tar du en tops och gör som polisen fast tvärtom – du penslar på denna dator exempelvis. Det blänker lite och tar en stund innan det torkar. Då syns det inte längre.

I den här finns ett unikt DNA för den här flaskan. Sedan tar du en tops och gör som polisen fast tvärtom – du penslar på denna dator exempelvis. Det blänker lite och tar en stund innan det torkar. Då syns det inte längre

Det kanske inte ska användas framsidan av en TV?

– Nej, jag tror att man ska köra på baksidan av allt. Kanske inte för konstverk på själva tavlan. Sedan ska man sätta på en skylt som följer med så ser tjuven att den är märkt och då vill han inte ha den. Om man av någon anledning får den stulen, om polisen hittar den eller om någon kommer in i en butik och försöker sälja den, en pantbank eller något sådant, så är det lätt att ta en UV-lampa och lysa. Då ser man att den är märkt. Om till exempel polisen hittar den så kan de ta ett prov och skicka in till ett laboratorium där de har ett register. De gör en topsning, sedan en analys och säger ”Peter Jihde”.

Går det att tvätta bort?

– Nej, du kan skrapa och du kan hålla på. Men nu har jag penslat på ganska mycket här. Det räcker med en hundradels milliliter för att det ska fungera.

Hasse Aro på nytt:
– Poängen är egentligen att den inte ska bli stulen. Vanliga larm fungerar så att man försöker hindra folk att komma in i huset, här gör man grejerna oattraktiva. Det är ingen mening att gå in i huset för grejerna är märkta. Det är det här man gjort försök med i tre villaområden i Stockholm. Man har hållit på nu i år. Det villaområde där man kommit längst i försöket, där området går ihop, märker allt de har och sätter upp skyltar är Sticklinge på Lidingö. Jag åkte dit igår för att kolla hur det går.

Vanliga larm fungerar så att man försöker hindra folk att komma in i huset, här gör man grejerna oattraktiva

Hasse intervjuar närpolisbefälet Johan Kockum på Sticklinge, Lidingö. Efter ett halvår med DNA-märkning är de utan inbrott på området. Varför undviker tjuvarna DNA-märkta föremål?

– Det blir ett svårare moment. Det försvinner inte. Alltså om vi tar andra brottsförebyggande åtgärder, som ett larm till exempel, det funkar också jättebra. Men när de väl har kommit in så har de fri tillgång till sakerna. Här har du ett svårare moment med att faktiskt göra av med märkningen och den blir du inte av med.

Är det ett sätt att flytta över kriminaliteten till någon annan?

– Nej, jag tror att det är ett nytt sätt att göra det svårare för inbrottstjuven. Sedan är det klart att när vi börjar så kanske man väljer andra områden tillfälligtvis, det är svårt att säga. Men man jobbar med detta i hela Europa nu och gränspolisen jobbar med det. Så vi är i uppstartsfas.

Hasse Aro tillbaka i studion:
– Tänk på vad han sa, vi hade 20 inbrott förra året, detta år noll. Det är rätt fantastiskt faktiskt. Samtidigt som inbrotten i innerstan, alltså grannkommuner, har ökat med 100. Så det är rätt fantastiskt. Sedan har man det här i Tyresö och i Stocksund. I Tyresö har man haft tre inbrott under en försöksperiod. Då har man inte kommit lika långt med att få upp skyltar och sådant. Stocksund har haft nio inbrott. Men inget inbrott i ett märkt hus, så alla har skett i omärkta hus.

Vad är burken med DNA-märkning kopplad till?

– Det man gör om man hittar föremålet är att man skrapar av DNA:t och skickar till SKL som gör en analys av det och får fram ett registernummer.

Det har ingenting med ens eget DNA att göra?

– Nej, absolut inte. Det är burkens DNA.

Är varje burk unik?

– Ja, varje burk är unik. Annars är det ingen poäng.

Vad kostar det?

– Du har tre olika leverantörer. Det ligger runt en tusenlapp. Någon ligger lite under och någon ligger lite över.

För all registrering, koppling och alltihopa?

– Ja, för allt.

Aro fortsätter:
– Han pratade om England också, där har det gått ganska långt och där har man fått ner inbrotten med 75-80 procent i de områdena. Men det som är intressant tycker jag är att inte bara inbrotten har gått ner utan all annan brottslighet. Våldsbrott och sådana saker går också ner i de här områdena. I en radie av 2,5 mil runt områdena ser man en minskning av brottsligheten. Det är väl så att tjuvarna inser att det inte är någon idé att åka dit. Det finns ingenting och då blir det inga följdbrott heller.

Blir det värdelöst att sälja vidare?

Ja, det blir krångligt, värdelöst och ingen vill köpa när de sitter med sina lampor och ser att det är märkt. Det är bara krångligt.

Ja, det blir krångligt, värdelöst och ingen vill köpa när de sitter med sina lampor och ser att det är märkt. Det är bara krångligt

Vad har du för egna erfarenheter av inbrott?

För många år sedan så tyckte jag att jag hörde något i hallen så gick jag ut och då stod ytterdörren öppen. Jag hade inte låst den förstås. Då tänkte jag, vad sjutton är det som har hänt? Då hade någon kommit in, snott min plånbok och gått ut. Bara plockat den. Många år senare får jag ett brev av en kille som sitter inne på något fängelse och beskriver det han tycker är sin fantastiska brottskarriär. Som ett exempel berättar han att det var han som snodde min plånbok för många år sedan. Så tycker han att jag ska komma och göra ett reportage om honom. Det nöjet ville jag inte ge honom, så blev det inte.
– Hasse Aro, Nyhetsmorgon 140611

 

Aftonbladet Brottscentralen om DNA-märkning

Brottscentralen får besök av en kriminolog som är försiktig med att uttala sig om effekterna av DNA-märkning innan testperioden i Stockholm har utvärderats. En rimlig motvikt till hyllningskören.

– Det sitter dekaler. Så att kunna få tillbaka saker man blivit av med är ett syfte med det här, men det främsta är att avskräcka inbrottstjuvar från att gå in i de här bostäderna över huvud taget.
Kriminolog Peter Lindström, Brottscentralen 141014

 

Hanna i studion beskriver märk-DNA på detta sätt:
– Man penslar på telefoner, cyklar, bilar, smycken och allt vad man har. När någon då gör inbrott och stjäl det här så kan man spåra DNA:t till den som registrerat sig på den unika DNA-koden.

Peter Lindström, docent i kriminologi kommer alltså till studion och arbetar med koppling till Polisen kring det pågående testet på tre stycken bostadsområden i Stockholm. Han förklarar effekterna efter halva försökstiden:

– Just nu ser vi att för bostadsinbrotten i de tre försöksområden vi har, Danderyd, Lidingö och Tyresö, så är det en minskning av de anmälda bostadsinbrotten.

Varför minskar inbrott med DNA-märkning?

Han referar till att Malmö Högskola fått i uppdrag av dem att utvärdera effekterna av märk-DNA. Folk använder även andra typer av larm så de kommer att lägga ihop allt för att se den verkliga effekten.

– Det sitter dekaler. Så att kunna få tillbaka saker man blivit av med är ett syfte med det här, men det främsta är att avskräcka inbrottstjuvar från att gå in i de här bostäderna över huvud taget.

Han förklarar vidare att ungefär 5% av alla bostadsinbrott klaras upp. Det handlar om seriebrottslighet då det ofta samma gärningsman som begår brotten.

Han förklarar vidare att ungefär 5% av alla bostadsinbrott klaras upp. Det handlar om seriebrottslighet då det ofta samma gärningsman som begår brotten

Går det att spåra märk-DNA utomlands?

Lindström förklarar att det än så länge främst är i Sverige och möjligtvis England dit det kan spåras. Tar sig stöldgodset utomlands blir det svårare.

Finns det någon uppenbar nackdel med DNA-märkning?

– Risken är att vi inte får den positiva effekt vi förväntar oss, att vi får en omflyttningseffekt till exempel. Vi hoppas på en spridning av den positiva effekten och det har tidigare forskning visat också.
Peter Lindström, docent Kriminologi

 

DNA-märkning på Nyhetsmorgon

Det senaste vi gjort nu är att vi tränar våra hundar för att känna lukten av märk-DNA. Då känner hunden direkt – här finns någonting – och sedan markerar han antingen objektet eller området vi ska söka i. Sedan kommer vi med UV-lamporna.
Polis Ulf Malmqvist, Nyhetsmorgon 141030

 
Polisen Ulf Malmqvist berättar om pilotundersökningen på de tre testområdena. Han förklarar att det ger verkan över hela området som sådant utöver bostäderna med utförd märkning.

Vad är DNA-märkning och hur gör man?

– Enkelt uttryckt så köper man en liten förpackning på nätet. Man öppnar och sedan penslar man bara på vilket värdeföremål som helst. På förpackningen finns en kod. Då går jag in på en hemsida och registrerar mig på den koden. Därmed är jag bunden till den. Hittas klockan över hela Europa och därmed hela världen, så kan den spåras tillbaka till mig. Tänk att du sitter med klockan i din hand och så stoppar den tyska polisen dig och spårar tillbaka klockan till mig. Du kan aldrig förklara bort min polisanmälan som gör att klockan är bunden till tid och plats för ett brott och ditt innehav.

Enkelt uttryckt så köper man en liten förpackning på nätet. Man öppnar och sedan penslar man bara på vilket värdeföremål som helst. På förpackningen finns en kod. Då går jag in på en hemsida och registrerar mig på den koden

Är alla poliser utrustade med UV-lampor?

– Alla polisgrupper, alla poliser som jobbar med gods är utrustade med UV-lampa idag.

Har poliserna resurser att titta på tjuvgods med ficklampan?

– När vi misstänker att godset är stulet, ja.

Vad gör att denna typ av mängdbrott ökar så mycket?

– Pengar, lätta pengar. Väldigt låga risker i normala fall. Ingen hemma. Det gör att vi måste hitta på ett annat medel. Men märk-DNA är en tårtbit av många för att förhindra ett inbrott. Du måste också se till att du har belysning, du måste se till att du har larm och sådana saker om du har värdefulla föremål hemma. Men det är inte det som det handlar om. Tänk dig kränkningen när någon kommer in till dig i ditt hem.

Kan brottslingar ta sig förbi DNA-märkning?

– Man har ännu inte hittat någon metod för att ta sig förbi märk-DNA och man har ändå hållit på i över 10 år exempelvis i England. Det är samma beställare över hela Europa.

Är DNA-märkning dyrt?

– Nej, för 6-700 kronor får du en förpackning som räcker för att märka hela ditt hem, sommarstugan eftersom du bara behöver dutta en liten grej. Billigt, effektivt och enkelt. Frågan är bara varför vi inte gjorde det här för 10 år sedan.

Varför har man det inte på allt nyproducerat redan från start?

Jag tror att det kommer, BMW och Volkswagen märker idag sina bilar innan de kommer till kund, så att vi ska kunna hitta delarna om de skulle bli stulna.
Polis Ulf Malmqvist, Nyhetsmorgon 141030

 

DNA-märkning på Efterlyst

Efterlyst visar en dramatisering med en inbrottstjuv som blir ertappad med DNA-märkt stöldgods. Polisen kontrollerar vem som äger föremålen och gärningsmannen kan gripas. Det ska tilläggas att DNA-märkningen är av en typ med mikropunkter så det blir synbart för polismännen med mikroskop istället för att sändas till SKL för analys. Ulf Malmqvist från Polisen i Stockholm gästar sedan studion.

En ny teknik kommer att göra livet surt för rånare, inbrottstjuvar och hälare. Titta här.
Robert Aschberg, Efterlyst S48E14

 

Var kan man använda märk-DNA?

– Tänk dig något som har känslomässig beröring till dig, som exempelvis arvegods. Vi kan märka hela hemmet, bilar, fordon utanför och dina båtdelar.

Vad händer om man säljer vidare ett märkt föremål?

– Skriv på kvittot att det här godset är märkt med märk-DNA på den gamla ägaren. Det går att måla över den gamla märkningen och vi kan detektera lager för lager om det behövs.

Vad har resultaten i England visat?

– Mer än 10 års erfarenhet visar att mellan 40 och 86 procent går brotten ner, inte bara inbrotten utan brotten går ner. Tryggheten ökar i de områden som ansluter sig till märk-DNA.

Vad kostar det idag?

– Mellan 600 till 1500 kronor och då märker du rubbet.

Fastighetsägarfrukost Märk-DNA

Detta är en genomgång i lägre tempo än det som förväntas av tittare på exempelvis Nyhetsmorgon. Ingen actionrulle men matnyttig information om du vill använda DNA-märkning.

Tittar vi på Engelska erfarenheten som är upp till 15 år kan man säga att på bostadssidan så får du minskning av bostadsinbrott och försök med mellan 45 och 86 procent och det är siffror som vi nu får bekräftade i Sverige också.
Polis Ulf Malmqvist, Fastighetsägarfrukost 141118

 

Är det vanligt med DNA-märkning i Sverige?

– Det pågår en studie nu och det är den vi genomför i form av en pilot i tre områden med 500 hushåll anslutna i varje område. Sedan pågår det vid sidan av projektet också i Tensta, en aktivitetsnivå med 500 plus 150 stycken. Men, det här sprider sig nu långt över det hela men det är inte i kontrollerade former i projekt eller liknande utan det är folk som inser värdet av att snabbt märka upp sina saker för att ha möjlighet att behålla dem och spåra dem om de blir stulna.

Vad ska man tänka på när man märker upp föremål?

– Det misstag man gör är att man märker för mycket. Det behövs bara ”dutta” lite grann. Ju mindre det är, desto svårare är det för tjuven att hitta det.

Gör tjuven inbrott hos grannen istället?

– Nej, vi har inte sett någon sådan förskjutning av riskfaktorn till grannfastigheter. Däremot har vi sett i exempelvis Stocksund och även på Lidingö att man har hoppat över de fastigheter, man har inte ens tittat närmare på dem, där det har varit uppskyltat. Sedan har vi inte så många inbrott i de områden där vi har deltagare i piloten, det är bara enstaka än så länge. Men tittar vi på området i stort så ser vi ingen förskjutning till något annat område där det inte finns märkningssatser. Tittar vi på Engelska erfarenheten som är upp till 15 år kan man säga att på bostadssidan så får du minskning av bostadsinbrott och försök med mellan 45 och 86 procent och det är siffror som vi nu får bekräftade i Sverige också. Vi ligger i de högre ”bitarna” där.

Kan DNA-märkning leda till fällande dom?

– Det finns över 1000 rättsfall som vunnit laga kraft i Europa där märk-DNA har varit en avgörande bevisfaktor. Det kommer att bli en avgörande stödbevisning för oss här i Sverige också.

Det finns över 1000 rättsfall som vunnit laga kraft i Europa där märk-DNA har varit en avgörande bevisfaktor. Det kommer att bli en avgörande stödbevisning för oss här i Sverige också

Vilka kan se att stöldgodset är DNA-märkt?

– Alla polisbilar, alla grupper inom polisen idag som sysslar med gods i någon form, vare sig det är spaning eller vi aktivt letar efter det – eller för att förebygga att gods försvinner, är utrustade med UV-lampor idag.

Fler möjligheter med DNA-märkning?

– Det handlar inte bara om att spåra och hitta gods utan det handlar också om att kunna kontrollera äktheten på legitimationshandlingar som körkort, pass och liknande. Pantbankerna har upptäckt den här biten, inte för att de köper in stöldgods, men risken för att de ska kunna befatta sig med stöldgods överhuvudtaget minskar avsevärt om de som är intresserade av att sälja stöldgods ser att ”vänta nu, pantbankerna lyser också”. På second hand-marknaden är det likadant där.

Kan fastighetsägarföreningar köpa in till alla anslutna bostäder?

– Det viktigaste om det är fastighetsägare, tycker jag, är att du eller styrelsen i bostadsrättsföreningen står för inköpen och sedan delar man ut det till medlemmarna så att alla i föreningen får sitt kit och märker upp sina saker och man får en helhetslösning. Från ett ”helikopterperspektiv” får man en helt annan effekt än om någon enstaka märker upp.

Vad har blivit effekten av pilotprojektet?

– Vi kan konstatera att märk-DNA gör skillnad eftersom de som anslutit sig till pilotprojektet har fått en avsevärd minskning av inbrott och inbrottsförsök. Området i stort runt det hela har fått en kraftig minskning.

SVT Gomorron – Så håller du tjuven borta

Sven Lönn, före detta inbrottstjuv och medlem i Kris kommer till studion för att förklara hur en inbrottstjuv tänker. Han berättar sin gripande historia om livet inom kriminaliteten och hur han utförde inbrott. Slutligen ger han tips om hur man kan skydda sin bostad och kommer in på DNA-märkning.

De flesta hälarna i hela stan har en UV-lampa. Kommer jag med stöldgods till en hälare och det visar sig att för helvete, det här är DNA-märkt, det här köper inte jag, det här får du gå tillbaks med.

Sven Lönn (KRIS), SVT Gomorron

 

Lönn om DNA-märkning

– Faktum är att idag så har det kommit ut nya grejer och jag har pratat med några säkerhetsföretag idag. Vi har ett jättebra samarbete med just säkerhetsföretag och det finns någonting idag som heter DNA där du kan märka dina saker med DNA. De flesta hälarna i hela stan har en UV-lampa. Kommer jag med stöldgods till en hälare och det visar sig att för helvete, det här är DNA-märkt, det här köper inte jag, det här får du gå tillbaks med.

Lönn fortsätter lite senare:
– Det finns företag som säljer just sådana här saker och jag tror stenhårt på det eftersom att jag får det inte sålt.

Övriga tips mot inbrott?

– Prata med din granne om du ska iväg en längre tid, se till att hon eller han tömmer posten, går in och tänder lite lampor. Sätt in en timer på lampor, belysning och gärna radion eller stereon. Ett larm som låter, ett larm som bara piper berör mig inte över huvud taget. Helst hög volym helt enkelt. Vet ni vad det enklaste är då? Faktum är att om du har en kedja, du har en guldklocka, du har ett armband, halskedja – lås in det på ett bankfack. Världens enklaste.

Prata med din granne om du ska iväg en längre tid, se till att hon eller han tömmer posten, går in och tänder lite lampor. Sätt in en timer på lampor, belysning och gärna radion eller stereon. Ett larm som låter, ett larm som bara piper berör mig inte över huvud taget

IF Försäkringar om bästa sätten att slippa inbrott

Presschefen på IF Försäkringar Daniel Classon medverkar och inleder med tips om att ha timer på lampor, radio som går igång, grannar som tömmer brevlådan och skottar snö. Han visar sedan olika inbrottsskydd till bostaden och samtalet kommer in på DNA-märkning runt mitten på klippet. Den eminente kriminaljournalisten Stefan Wahlberg som är chefredaktör på Dagens Juridik och ofta skriver läsvärda artiklar i Metro gästar studion och tar över. Totalt. Bara jag som tycker att han ser ut som David Brent för övrigt?

Det här är ju högteknologi i brottsutredande tjänst, jag tycker att det är lysande. Det kommer ställa nya krav på polis och rättsvårdande myndigheter. Det kommer att kräva en stor mängd DNA-tester och sådär men det är vad vi betalar skatt för att faktiskt kunna få tillbaka – och förhoppningsvis kommer det leda till att vi får en uppklaringsprocent som överstiger de 4 procent som polisen idag presterar när det gäller bostadsinbrott.
Stefan Wahlberg, Brottscentralen 140404

 

Uppklaringsprocenten för bostadsinbrott 4% – en låg siffra?

– Det är en bedrövligt låg siffra. Då ska man också ha klart för sig att en stor del av de brott som de facto klaras upp inte är någonting som man har spanat sig till eller utrett sig till. Det är att man råkar ta någon på bar gärning eller i samband med en annan utredning hittar stöldgods som kan kopplas till ett visst inbrott.

Får man lägre premie hos If Försäkringar med DNA-märkning?

– Vi har inte gjort det än men är naturligtvis positiva till att folk använder det här. Om man har larm som är kopplat till larmcentral så kan man få rabatt.

Vi har inte gjort det än men är naturligtvis positiva till att folk använder det här. Om man har larm som är kopplat till larmcentral så kan man få rabatt

Radioinslag DNA-märkning

P4 Väst 150113 – Färre kopparstölder drabbar järnvägen

Det som kanske har fått störst effekt för vår del är att vi speciellt i Göteborg har märkt upp kablar med så kallat märk-DNA. Det är en färglös vätska som man sprutar på kablarna men som färgar av sig när man tar på det. Man får det på kläder och man får det på händer, man blir inte av med det heller.

Det verkar alltså handla om överförbar märk-DNA som märker sig från den ”vanliga” märkningen för hushåll som håller sig fast på föremålen. DNA-märkningen innebär färre förseningar i tågtrafiken till betydligt lägre kostnader än driftstopp under stölder.

P4 Kristianstad 141211 – DNA-spray ska minska kopparstölder

DNA-märkning har använts under en tid i Sverige mot kopparstölder där bland annat avklippta ledningar skapar tågstopp och dyra kostnader, mer finns att läsa på DN.se här. P4 talar med Martin Lundquist som sprayar märk-DNA på koppardetaljer som tillhör Kristianstads stadsbibliotek.

Vi har en hel del skrothandlare i hela Sverige och de som är seriösa förväntar jag mig att de kommer införskaffa sig utrustning (UV-lampa, reds anm.) eller förväntar mig redan att de har gjort det.

Kan DNA-märkt koppar avhålla den organiserade brottsligheten?
– Den organiserade brottsligheten tror jag blir svår för där har man hela processen med smältning och den biten redan klar och då kommer det aldrig att komma fram. Är kopparen smält så är märkningen försvunnen. Men det är inte så att du kan smälta den i ditt garage heller utan du behöver ha tillgång till rätt utrustning.

Artiklar

Artikel i Skydd & Säkerhet om DNA-märkning

Artikeln ”Märk-DNA en effektiv brottsförebyggande metod” förklarar bakgrunden till den teststudie som utförts i tre brottsdrabbade områden i Stockholm. Ulf Malqvist vid stockholmspolisen förklarar bakgrunden på detta sätt:

– Länskriminalpolisen hade sedan åren med grova värdetransportrån i mitten av 2000-talet använt märk-DNA för att märka värdeväskor och bilar, för att binda enskilda personer till enskilda platser och vi visste ju
även att märk-DNA i form av rånspray har blivit framgångsrikt i guldsmedsbutiker. Därför kom vi fram till att lösningen borde fungera för att också få ner mängdbrotten

När de kontrollerade av marknaden blev det tydligt att DNA-märkning använts i England i över tio år och han åkte dit med två kollegor. En kriminolog inom stockholmspolisen tog sedan fram tre ”hot spot”-områden: Sticklinge på Lidingö, Stocksund i Danderyd och Persudden/Fornudden i Tyresö.

Stockholmspolisen inledde ett samarbete med stora svenska försäkringsbolag och tre leverantörerna av märk-DNA i Sverige. De tre områdena lottades ut till respektive leverantör. Malmö Tekniska Högskola utvärderar nu resultaten från studien.

Malmqvist nämner även den framtida möjligheten att använda DNA-märkning i brottsofferarbete. Hotade personer kan ha spray vid dörren och om förövaren söker upp personen och sprayas så kan han bindas vid tid och plats för brottet.

Malmqvist nämner även den framtida möjligheten att använda DNA-märkning i brottsofferarbete. Hotade personer kan ha spray vid dörren och om förövaren söker upp personen och sprayas så kan han bindas vid tid och plats för brottet

Polisen.se 2014-12-03:
”Spårbart och osynligt med märk-dna”

Den senaste artikeln från Polisen kommer från december förra året. De förklarar att pilotprojektet ska pågå till slutet av 2015 så det krävs alltså ett mått av tålamod för att få reda på en mer exakt siffra för den brottspreventiva effekten under svenska förhållanden. De förklarar att resultatet hittills visar på en minskning med omkring 20% i områden med märkta bostäder – men inte något om skillnaden mellan märkta bostäder och de hushåll som inte valt att delta i studien inom områdena. I övriga delar av de tre kommunerna i testprojektet har bostadsinbrotten ökat med 6%. Enligt Brå ökade inbrotten i villa och radhus med 7% år 2014 (Brå: Bostadsinbrott) så det visar förmodligen ingen större omförflyttningseffekt.

Testområdena har alltså brutit trenden – 27% färre inbrott än om testområdena följt den nationella ökningen under året. Det visar inte förändringen för hushåll med just DNA-märkning utan de områden där DNA-märkta hushåll finns – där de andra hushållen saknar dekaler. Totalt sett finns det alltså ett antal variabler att laborera med när studien ska utvärderas vid Malmö Högskola. Men det ser positivt ut.

Testområdena har alltså brutit trenden – 27% färre inbrott än om testområdena följt den nationella ökningen under året. Det visar inte förändringen för hushåll med just DNA-märkning utan de områden där DNA-märkta hushåll finns

Det ska tilläggas att det markerade citatet alltså är min egen slutsats från de senaste uppgifterna om pilotprojektet. Artikeln finns här:

Polisen.se – Spårbart och osynligt med märk-dna

DN.se 141014:
”Färre inbrott i dna-märkta hushåll”

DN talar med kriminologen Peter Lindström som även medverkar i klippet från Brottscentralen och kommer utvärdera pilotprojektet med DNA-märkning på tre bostadsområden i Stockholm. Vetskapen om DNA-märkning verkar inte spridit sig till alla inbrottstjuvar än och han kommenterar det på detta sätt:

Ytterst är det viktigaste att de kriminella ska inse att det inte går att avyttra det de har stulit samt att det finns en förhöjd risk att kunna bindas till brottet. I dagsläget är vi inte där än.

De förklarar att medvetenheten är betydligt högre i Storbritannien där misstänkta brottslingar rutinmässigt undersöks efter märk-dna som tillsammans med informationskampanjer ökar medvetandet.

DN.se – Färre inbrott i dna-märkta hushåll

DN.se 140421:
”Sprejmärkning sätter stopp för dyrbara kabelstölder”

DNA-märkning har används med framgång för att minska kabelstölder som alltså leder till höga kostnader och försenade tåg. Räknat i kostnader verkar summan gått ner med 50% i Göteborg förra året, om än med viss omfördelningseffekt. DN skriver även detta med relevans för kriminologi:

Kopparstölderna kostar samhället hundratals miljoner om året. Tågnäringen är speciellt hårt drabbad. Trafikverket beräknade 2012 att stulna kopparledningar kostade 120 miljoner kronor i reparationer och investeringar. Alla tågstopp, som avklippta ledningar förorsakar i form av signalfel, är långt mycket dyrare. När tågen förra våren stod stilla på stambanan i Småland i ett halvt dygn beräknade Trafikverket att det kostade samhället 150 miljoner kronor.

DN.se – Sprejmärkning sätter stopp för dyrbara kabelstölder

Lantbruk & Skogsland 141218:
”DNA-märkning ska sätta stopp för dieselstölderna”

Denna visar ytterligare användningsområden för DNA-märkning där vi nog inte sett det sista än. När den blåfärgade dieseln spred sig till fler branscher blev det svårt att använda som bevis i tingsrätten. Vätsa med märk-DNA i tanken framstår däremot som ett alternativ.

Om den misstänkte tjuven har slangat diesel på flera gårdar går det att sortera ut olika DNA-märkningar vid analys.

L&S – DNA-märkning ska sätta stopp för dieselstölderna

Plåt & Vent 141012:
”Håll tjuven borta med DNA!”

De förklarar bland annat hur DNA-märkning började användas vid värdetransportrån:

Bakgrunden till att dna-tekniken nu finns tillgänglig även för allmänheten, är de stora antal värdetransportrån som skedde för cirka 8-10 år sedan.
– Polisen visste oftast vilka som hade utfört rånen men vi kunde inte bevisa att de hade varit på brottsplatsen. Men genom att märka sedlarna med dna kunde gärningsmännen kopplas till enskilda rånplatser, vilket har bidragit till att antalet värdetransportrån har minskat rejält de senaste åren.

Artikeln verkar vara anpassad för byggbranschen och det nämns bland annat möjligheten att installera ett system med sprinklers som sprutar märk-DNA på gärningsmannen och föremålen under tiden för inbrottet.

Det verkar helt klart som att det blir vanligare med utrustning för att detektera DNA-märkning:

Alla målade polisbilar samt gränspolisen och kustbevakningen är i dag utrustade med ficklampor med UV-ljus. På så sätt kan vi mycket enkelt hitta dna-märkt stöldgods samt kontrollera äktheten på olika id-handlingar. Dessutom köper fler och fler skrotfirmor UV-lampor, för att på så sätt undvika att de köper stöldgods.

P&V – Håll tjuven borta med DNA!

Norrbottens-Kuriren 140919:
”Märk-dna stoppar tjuven”

Denna artikel är ett reportage om systemet med spraydusch för DNA-märkning, en möjlighet som alltså innebär att inbrottstjuvarna och stöldgodset blir sprayade med DNA-märkning för att knytas till platsen. En relativt dyr teknik förmodligen inte är rimlig för privatpersoner men används av Svensk guldåtervinning i Luleå.

Man blir duschad av sprejen och det hjälper inte att byta kläder. Den sitter fast i hud, hår och naglar och går heller inte att tvätta bort. Den varken syns eller lukar och känns som en riktigt kalldusch, jag råkade själv bli sprejad en gång när jag trodde att larmet var avslaget, säger han.

De förklarar även att märkningen håller upp till två månader på hud.

NK – Märk-dna stoppar tjuven

LT 150210:
Ridskolan stöldskyddar prylar – med dna

Denna artikel ger även en ny uppdatering om hur det gått med pilotprojektet och förklarar att Polisen vill ha ett helt DNA-märkt bostadsområde i Södertälje i slutet av 2015. Det kan tilläggas att alla bostäder inte har anslutit sig till den nuvarande pilotprojektet – och Polisen har alltså inte släppt någon nylig statistik på antal brott i de uppmärkta bostäderna men däremot på områdena totalt där det minskat. Men Malmqvist ger en fingervisning om antal inbrott i bostäder som använt DNA-märkning:

– Vi har sett en kraftig minskning av stölder bland de hushåll som är anslutna

Han förutspår även att försäkringsbolag kommer kräva DNA-märkning av gods:

På sikt tror jag att försäkringsbolag kommer kräva att man märker upp gods. Jag tror det kommer under 2015, det ger så pass bra effekt, säger Ulf Malmqvist.

LT – Ridskolan stöldskyddar prylar – med dna

Polisen.se 140827:
Märk-dna skyddar attraktiva stöldobjekt

En bra sammanfattning om DNA-märkning som dock är från augusti förra året. Därför egentligen ingenting nytt och jag hoppas att Polisen snart släpper en ny artikel med uppdatering kring testprojektet i Stockholm.

Polisen.se – Märk-dna skyddar attraktiva stöldobjekt
 

Innehåller märk-DNA äkta DNA?

Det är möjligt att någon fysiker vill hjälpa mig här men jag har försökt ta reda på det så väl det går. Vätskan innehåller en kombination av metallsalter i vatten. Det finns en kort diskussion om ifall det är äkta DNA i en artikel på Byggahus.se. Vätskan verkar innehålla ”byggstenar som A T C G”.

Topsning som binder märkningen till en viss person och ägare påminner förstås om det kriminaltekniska arbetssättet kring DNA. Men – jag kan inte svara bättre än så här just nu och uppmuntrar till att lämna en kommentar om detta. Som jag förstår det är det alltså verklig DNA som är unik för varje behållare där kombinationen av metallsalter kan avläsas som en sifferkod.

Det kan läggas till att leverantören SelectaDNA använder organsikt DNA hämtat från växtriket.

DNA-märkning jämfört med hemlarm

Är DNA-märkning bättre än hemlarm? Till att börja med så beror det naturligtvis på vad man menar med ”bättre”. Nu jämför jag endast brottspreventiv effekt. Omförflyttningseffekt, resultat av eventuellt inbrott, kringtjänster (brandlarm etc) och kostnad är andra områden. Jag vill också nämna att inget hindrar en kombination av hemlarm och DNA-märkning.

Hur mycket minskar hemlarm inbrottsrisken?

Jerzy Sarnecki förklarar för Sveriges Radio att det inte finns några väl genomförda vetenskapliga studier som visar att hemlarm förebygger inbrott, mer om det här. Därmed inte sagt att det saknar effekt och han säger senare att ”den cyniska slutsatsen skulle vara att eftersom det går så bra att sälja larm så behöver man egentligen inte bevisa att de fungerar”. Framstår som rimligt och finns kanske ingen anledning för larmbolagen att riskera minskning av försäljningsframgångarna. Men – för att det saknas utförliga studier kring larm och inbrott innebär det inte att det saknas godtagbar statistik.

Folksam skriver i ett pressmeddelande från 2013 att risken för inbrott ökar med 22 procent i villor utan larm, något som sannolikt är den bästa tillgängliga siffran. Uppgifter om omfördelningseffekt – att tjuven väljer grannens bostad – saknas däremot förstås och här vore det intressant med den typ av studier som Sarnecki efterlyser. DN skriver i en artikel från 2014 att försäkringsbolaget IF inte ser någon högre inbrottsfrekvens i olarmade villor de själva försäkrat. Statistiken från IF finns inte publicerad på deras webbplats, kanske inte helt orimligt med tanke på att de även säljer larm. Den tidigare branschorganisationen för larmbolag, Swelarm (numer ”Säkerhetsbranschen”), hävdar att villor utan larm utsätts tre gånger oftare av inbrott, mer finns att läsa på Aftonbladet här. Så – hur mycket minskar inbrottsrisken med hemlarm? Branschens egna uppgifter skiljer sig nog helt enkelt för mycket från försäkringsbolagens undersökningar för att kunna tas på allvar. Det kan definitivt finnas samband med typ av larm då kameraövervakning och sirener eventuellt är mer avskräckande. Med det går helt enkelt inte att veta som det ser ut idag. Bland Folksams kunder ökar risken för inbrott utan hemlarm med 22 procent och det får antas vara representativt för villägare som inte använder Folksam – jag väljer helt enkelt att lita på denna siffra när det inte finns uppgifter publicerade från IF. Råd & Rön sammanfattar det väl med att det helt enkelt beror på vem man frågar och nämner också nollresultatet från IF Försäkringar. Så – om jag ska säga en siffra – cirka 22 procent.

Råd & Rön sammanfattar det väl med att det helt enkelt beror på vem man frågar och nämner också nollresultatet från IF Försäkringar. Så – om jag ska säga en siffra – cirka 22 procent

Resultat från hemlarm och siffra för eventuell minskad inbrottsrisk.

Med hur mycket minskar DNA-märkning inbrottsrisken?

I Sverige pågår alltså polisens pilotprojekt som kommer att utvärderas. Polisen har inte lämnat information för bostäder som märkt upp bostaden under testprojektet – men totala antalet inbrott på bostadsområdena där det finns DNA-märkta hushåll har minskat med 20 procent samtidigt som inbrott ökade med 7 procent i landet. I början av testperioden hade Lidingö 0 inbrott, Tyresö 3 inbrott, Stocksund 9 inbrott. Inbrotten var i omärkta hus. Minskningen för de hushåll som väl märkt upp sin bostad kan alltså vara kraftig – men polisen har valt att endast släppt uppgifter om områdena i stort än så länge. Tillverkaren Smartwater skriver att inbrotten minskats med 86 procent i Stocksund under pilotprojektet för uppmärkta villor här. Jag väntar till att utvärderingen är klar vid Malmö Högskola men utför bedömningen att DNA-märkning har en bättre brottsförebyggande effekt än hemlarm och ökar möjligheterna att återfå stöldobjekt. Däremot finns förstås andra fördelar med hemlarm som exempelvis möjligheten att med en app till mobilen följa uppsatta kameror i hemmet – och att bildbevis till larmcentralen även kan förenkla utredningsarbetet. Sirener kan uppmärksamma grannar om inbrott. Bland annat. Nu räknar jag dock inte med kostnad som förstås skiljer sig betydligt – ett märkningskit med DNA kanske kan jämföras i kostnad med en enskild komponent till ett hemlarm från de stora leverantörerna.

Vad skiljer mellan olika leverantörer och webbutiker?

Polisen har gått ut med denna information till tullen, gränspolisen, godsgrupperna i Stockholms län och samtliga polisdistrikt.

De tre märkena skiljer alltså i färg när de belyses med UV-lampa men i övrigt ingen större skillnad mellan leverantörerna på det området.

Tre ledande märken – SmartDNA, SelectaDNA och SmartWater

Det finns tre stora leverantörer av märk-DNA: SmartDNA, SelectaDNA och SmartWater. DNA-märkning från alla de tre leverantörerna delades ut i början av teststudien för boende i tre särskilt utsatta bostadsområdena i Stockholm februari 2014. Det finns vissa skillnader mellan dem.

Märk-DNA från ”Smart-DNA”

SmartDNA säljs i Sverige av If Försäkringar (960kr), St George Security store (960kr), Smartsand (768kr) och Wellsec (prisuppgift saknas).

SmartDNA är det dyraste alternativet men räcker till ca 400 märkpunkter. Det innebär runt 130 värdeföremål med 3 punkter på varje. Dekalerna visar tydligt att det handlar om just DNA-märkning för SmartDNA och DNA:t är biologiskt framställt och hämtat från växtriket.

If Försäkringar hävdar att ”SmartDNA® är den enda riktiga DNA produkten på marknaden! I priset för SmartDNA® ingår databasregistrering, laboratoriekostnader och dekaler”. Det gör det dock till SelectaDNA och SmartWater också. Fast till en lägre kostnad. SmartDNA är dessutom det enda av de tre märkena som inte har mikropunkter som annars gör det möjligt med snabbare identifiering. Trams från If Försäkringar. Men det umärkande för SmartDNA kvarstår: räcker till många markeringar och biologiskt framställt.

Förutom hempaket finns dessa varianter av SmartDNA:

SmartDNA – permanent och överförbar markör

SmartDNA finns i två olika former. En permanent markör är inte överförbar när den torkat på markerade objektet. Överförbar markör kan överföras från en punkt till en annan och på så vis koppla brottslingen till brottsplatsen. Kan användas vid punkter som inbrottstjuvar beräknas att vidröra. Det håller för ett antal överföringstillfällen.

SmartDNA spraydusch

En spraydusch kan utlösas vid inbrott eller rån. Gärningsmannen ”duschas” av vätskan som i princip inte kan avlägsnas från kläder och föremål. Gärningsmannen kan på så vis bindas till brottet. Polismyndigheten i Stockholms län har investerat i utbildning för att bland annat agera och följa upp ett rån i en butik med förinstallerade DNA-duschar.

SelectaDNA DNA-märkning

SelectaDNA säljs av SSF Stöldskyddsföreningen (795 kr) och Clas Ohlson (795kr). ”Safe Gruppen” säljer även andra varianter än hempaket.

SSF Stöldskyddsmärkning innehåller mikropunkter. Jag upplever själv att dekalerna ser enkla ut med ”SSF” tydligare än att det handlar om DNA-märkning – det är förstås spårbarheten ska ska kommuniceras främst. Märksatsen räcker till cirka 30 mindre föremål eller 10 stora, alltså färre än för SmartDNA och SmartWater. Säljs av Stöldskyddsföreningen som även arbetar hedersamt med brottsförebyggande projekt.

Varianter av SelectaDNA

SelectaDNA kommer från SelectaMark som arbetat med andra typer av stöldskyddsmärkning tidigare. De varianter som erbjuds är ”Trace”, ”Grease”, gel och spray.

SmartWater DNA-märkning

Smartwater säljs hos Eurosafe, Smartaskydd, Kjell & Company, Protect You, Boatsecure och Securitysweden där Security Sweden saftar på med 995 kr. De övriga säljer för 699 kr.

Smartwater innehåller mikropunkter och räcker till att stöldmärka mellan 50-100 objekt med tre märkpunkter per objekt. SmartWater framstår som det mest prisvärda alternativet till ett hushåll.

Vilket är det bästa alternativet för DNA-märkning?

SmartDNA, SelectaDNA och SmartWater erbjuder alltså olika alternativ för hempaket. Detta tycker jag alltså kan vara värt att tänka på:

SmartDNA, SelectaDNA och SmartWater – egenskaper

  • SelectaDNA (SSF Stöldskyddsföreningen) och SmartWater kombinerar DNA och mikropunkter som ger snabbare identifieringsmöjligheter.
  • SmartDNA räcker till många märkpunkter och biologiskt framställt. Saknar mikropunkter.
  • SmartWater framstår som det mest prisvärda alternativet till ett hushåll

Sammanfattning

Från pilotstudien kan det alltså konstateras att områdena haft 20 procent färre inbrott än förra året. Detta trots att inbrotten generellt ökat under året. Alla hushåll i områdena har inte varit märkta. Sannolikt kommer de DNA-märkta hushållen att landa med över 80% minskad inbrottsrisk, SmartWater skriver på sin hemsida att inbrotten gått ner med 86%. Siffrorna överensstämmer med liknande resultat från England.

Sannolikt kommer de DNA-märkta hushållen att landa med över 80% minskad inbrottsrisk, SmartWater skriver på sin hemsida att inbrotten gått ner med 86%. Siffrorna överensstämmer med liknande resultat från England.

Troligtvis känner inte alla inbrottstjuvar till riskerna med DNA-märkning, något som förstås påverkar den avskräckande effekten. Än så länge är detta någonting nytt i Sverige. Den nuvarande uppklaringsprocenten på omkring 4% för inbrott kommer förhoppningsvis att öka av spårbarheten med DNA-märkning. Ett kit med DNA-märkning och dekaler för en bostad kostar ungefär som en komponent till hemlarm – och utan månadsavgifter. Jag tror vi kommer att se betydligt mer av DNA-märkning i framtiden och en ökad medvetenhet om den spårbarhet det innebär hos inbrottstjuvar. Inbrott handlar ofta om seriebrottslighet där möjligheten att binda gärningsmannen till inbrottet med innehav av DNA-märkta föremål därför kan vara en viktig del av det brottsförebyggande arbetet mot inbrott. De tester som utförts i England visar även att DNA-märkta bostadsområden även medför minskning av andra typer av brott. Även om ingen kan ansvara för att säkra upp andras lokaler får det också betraktas som positivt att inbrottstjuvar inte uteslutande väljer grannens bostad istället för ett DNA-märkt hem. För brottsnivåerna kring inbrott blir omfördelningseffekten förstås ett viktigt område som gör detta till en mycket intressant teknik. Nu väntar jag in utvärderingen från polisens pilotprojekt. Det blir också intressant att se om försäkringsbolagen kommer att erbjuda en lägre premie för DNA-märkta bostäder på liknande vis som för hemlarm – så är det inte idag. Om DNA-spray kommer kunna användas i brottsofferarbete med att binda gärningsman till tid och plats med ”handspray” kan bli intressant framöver. Sprayanordningar till butiker, bankvalv och liknande för att märka rånaren finns och används idag.

Den nuvarande uppklaringsprocenten på omkring 4% för inbrott kommer förhoppningsvis att öka av spårbarheten med DNA-märkning

Ulf Malmqvist figurerar frekvent i media och har pratat engagerande om konceptet med DNA-märkning som förutsätter att tjuvar känner till spårbarheten och den förhöjda risken att bindas till brottet för att den prottspreventiva effekten ska vara möjlig. Han fick även utmärkelsen ”Årets Säkerhetsrookie” under Security Awards 2014, mer om det på bl.a. MyNewsDesk. Några andra profiler som bland annat Hasse Aro har alltså även medverkat i media om DNA-märkning. Sannolikt kommer direkta informationskampanjer framöver.

Det finns vissa olikheter från hur DNA-märkning beskrivs i de olika tv-programmen. Kostnaden för att DNA-märka sitt hem beskrivs av Hasse Aro som ”runt en tusenlapp” och Malmqvist säger ”mellan 600 till 1500 kronor för att märka rubbet”. Tillräckligt korrekt men den exakta kostnaden för ett DNA-märkningskit med dekaler är från 699kr till 995kr plus frakt från svenska webbutiker idag. Det räcker sannolikt för alla värdeföremål i hemmet oavsett tillverkare. Andra möjligheter är att märka bilen, båten eller cykeln.

Så skyddar du dig mot inbrott

Viktigt att påpeka är att DNA-märkning är en tårtbit för att minska risken för inbrott där det naturligtvis finns fler möjligheter. Polisen har sammanfattat helheten väl i detta inlägg med över 400 kommentarer:

 
Fler tips för att skydda mot inbrott finns längre upp här och här. Polisen erbjuder även en guide om du vill DNA-märka din bostad:
Polisen.se: Steg för steg – så använder du märk-dna
 
Länkar DNA-märkning

5/5 - (2 votes)
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Brottslighet Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. mars 24th, 2015 i 00:10 | #1
Gilla Kriminologen?

facebookfinger