Hem > Kriminalvård > DN följer Pirate Bays grundare Sunde

DN följer Pirate Bays grundare Sunde

Skyldig 83 miljoner kronor, anstalt Västervik Norra

Intressant, känslosamt och starkt. I slutet en rejäl dos nöje. Länge sedan jag läste någon bättre artikel med relevans för kriminologi. Finns i sin helhet på DN.se här.

Otursam rättshaverist?

Det är frestande att jämföra hans situation med andra fildelningspionjärers. Svenske Niklas Zennström som grundade Kazaa gick vidare till att skapa Skype och sedan sälja företaget för 55 miljarder kronor. Han har utsetts till en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine och fick förra året H M Konungens medalj. Sean Parker som var med och grundade fildelningstjänsten Napster blev vd för Facebook och är nu miljardär.”

– Vi hade olika syften. Niklas Zennström startade Kazaa och Skype för att tjäna pengar. Jag ville uppnå ett politiskt mål. Att tjäna pengar är ett onödigt ont för mig. Jag skulle aldrig betala en spänn till musikindustrin. De förtjänar det inte. Jag hade mått dåligt av det, säger Peter Sunde.

.//. planerar att uppmana folk att skicka honom pengar i form av enkronor för att skapa pappersarbete för anstalten (”jag kallar det en analog DDoS-attack”).

Men du, nu trollar du ju bara Kriminalvården.
– Haha, ja. Men någon intellektuell stimulans måste jag ju få.

Skulden binder dig vid dina ideal?
– På något sätt gör den det. Men jag hade inte så mycket pengar innan heller. Skillnaden mellan att ha 80 000 och 80 miljoner i skuld är ganska minimal i vardagslivet, förutom att i det ena fallet har du förhoppningen om att kunna slita ihop pengarna. I det andra fallet har du det inte. Du kan njuta av livet.

DN.se – ”Peter Sunde: Jag hade inte gjort något annorlunda”

Rate this post
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Kriminalvård Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. december 10th, 2014 i 14:31 | #1
Gilla Kriminologen?

facebookfinger