Hem > Brottslighet > Cykelstölder – vad händer med cyklarna?

Cykelstölder – vad händer med cyklarna?

Ibland har jag blivit tillfrågad om min mitt ”favoritbrott”. Svaret är enkelt. Cykelstölder. Måttligt spännande att läsa om – men då jag talar om att utföra det. Olämpligt skämt åsido.  Hur som helst – Sydsvenskan har en artikel om detta ämne idag. Cykelstölder.

 

Det vanligaste stöldbrottet i Sverige

En omdiskuterad fråga är vart alla tiotusentals stulna cyklar tar vägen. Få återfinns och hamnar i polisens lager. Organiserade stölder med lastbilar som skeppar stora partier utomlands är en populär förklaring.

Joakim Stenberg vid branschorganisationen Svensk Cykling tror trots allt att de flesta omsätts i Sverige.
– Det finns inte så stora förtjänster på vanliga cyklar utomlands. Och dyrare objekt med kolfiberramar för sådär 25 000 finns det inte samma marknad för i öst, säger han.

Kaj Vestman har ett mer direkt svar.
– Åk till Lund eller vilken universitetsstad som helst och titta. Det finns stora bestånd cyklar där man tagit bort ramnumret och där folk mycket medvetet åker runt på sin mycket medvetet stulna cykel, säger han.

Detta ”kretslopp” har nog många studenter bekantat sig med.

Lukas Fryklund uttalar sig om en lösning för att minska stölderna:

att alla cyklar registreras. Och att det går att söka över landsgränserna i registren.
– Den sista delen som är allas ansvar är att man före köp faktiskt gör en ägarkontroll för att se om cykeln är stulen eller inte. Om alla tar sitt ansvar och stegen ovan genomförs så kommer omsättningen av stulna cyklar att minska dramatiskt och därmed kommer stölderna att minska i samma takt, säger Lukas Fryklund.

Han nämner inget om den ”DNA-märkning” som jag tidigare skrivit om och som bland annat säljs av Stöldskyddsföreningen och verkar i det närmaste omöjlig att avlägsna helt när minsta partikel innehåller en kod. Märkningen reagerar på UV-ljus och ska tydligen vara enkel att hitta för polisen. Att på något vis lösa cykelstölder med teknik borde inte vara omöjligt med den marknad som finns av cyklister som föredrar att faktiskt behålla sin cykel.

 

Grafik över stulna cyklar

 

Sydsvenskan bjuder även på den förmodligen mest meningslösa grafik de visat – med ett upplägg som liknar Lexbases tidigare karttjänst med skillnaden att en prick endast  visar att en cykel blivit stulen på kartan under ett visst datum. Men – så länge man kan nörda in sig blir väl vad som helst intressant.

Sydsvenskan.se – ”Grafik – var och när stjäls cyklar i Lund”

Sydsvenskan.se – ”Brottet som begås varje dag året runt”

Artikeln om cykelstölder i sin helhet.

Rate this post
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Brottslighet Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. Inga trackbacks än.
Gilla Kriminologen?

facebookfinger