Hem > Arbetsmarknad > Civila utredare – utökade befogenheter

Civila utredare – utökade befogenheter

Kriminologer som civila utredare?

Civila utredare saknar alltså polisutbildning men har tagit minst en kandidatutbildning i det ämne som passar för tjänsten, exempelvis en IT-utbildning för att utreda IT-bedrägerier. Det är ett yrke som även är möjligt efter kriminologutbildning men mitt intryck är att det antingen handlar om att ta ett enklare jobb inom polisen inledningsvis eller att flytta till någon stad där det kravet på meriter verkar vara lägre än i sveriges storstäder. Civila utredare har en högre lön än utbildade poliser och har visat god statistik när det kommer till uppklarning men har inte samma befogenheter. Den högre lönen har förstås diskuterats kritiskt i Polistidningen bland annat.

Ska tillägga att jag skriver detta spontant utifrån den kunskap jag samlat på mig så om du behöver du vara exakt säker på hur det förhåller sig bör du även kontrollera detta på annat håll.

Förändingen kommer att medföra dessa befogenheter:

Förverkande beslagtagen egendom

På mer ”begripliska” innebär alltså förverkande exempelvis att om kontanter påträffas hos någon som dömts för narkotikasmuggling så kan kontanterna förklaras förverkade. Samma gäller om smugglaren saknar arbete men äger en lyxbil. Värdet tillfaller staten. Som då kan spendera dem på alla möjliga bisarra utgifter. Nåväl.

Anhållningsförhör

Anhållningsförhör är ett kort förhör för att informera om varför frihetsberövandet skett och samtidigt informera om rättigheter – och att ta reda på om den som arresterats erkänner eller inte. Finns bland annat tillgärnligt på Brottsrummets fantastiskt pedagogiska bildspel om rättsprocessen här.

En rimlig förändring?

Förändringen för civila utredare kommer att ske i samband med omorganisationen av polismyndigheten. Upplever det som en förändring i rätt riktning om de civila utredarna inte behöver hämta någon utbildad polis från korridoren lika ofta. Som jag förstått att det går till vid gripanden bland annat. Kan det dra ner kostnaderna så är det knappast negativt i det avseendet – tänker på Leif GW:s uttalande om den svenska polisen som har världens högsta kostnad per polis, ett område där det inte är helt smickrande att vara världsledande.

Mer finns att läsa på Jusek:
Jusek.se – Civila utredare får utökade befogenheter

Rate this post
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Arbetsmarknad Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. Inga trackbacks än.
Gilla Kriminologen?

facebookfinger