Hem > Juridik > Advokaten en oundviklig del av ett välfungerande rättssamhälle

Advokaten en oundviklig del av ett välfungerande rättssamhälle

Behövs advokatens arbete och är yrket moraliskt försvarbart?

Ska väga jämnt

Ett lite allvarligare inlägg för omväxlingens skull.

Besökte en föreläsning med en känd brottsmålsadvokat som förklarade att det är mycket vanligt att advokater på fester får frågor i stil med ”hur kan man försvara mördare och pedofiler? Hur försvarar man en gärningsman som utför bestialiska mord?”

Advokatyrket ska ses i ett vidare perspektiv. Det krävs en advokatkår som är fri från opinionen, medierapportering och lagstiftning.

Ett exempel som bland annat kan nämnas är det så kallade ”Arbogafallet” där en småbarnspappa fick sina barn brutalt ihjälhuggna och blev misstänkt för brottet. Statistiken pekar på att föräldern är skyldig i de fallen. Han blev alltså inte bara utsatt för den händelsen utan även en misstänkt gärningsman i allmänhetens ögon för att ha mördad sina barn. Vågar man ens föreställa sig hur han kände i det läget? Hur förändrades hans liv?

 

Misstänkta gärningsmän

Misstänkt är ett viktigt begrepp. Åtalade personer är inte dömda. Advokater försvarar misstänkta gärningsmän. Den så kallade ”Arbogapappan” visade sig vara oskyldig.

Det är på så vis ganska enkelt att föreställa sig att desto grövre brott den åtalade är misstänkt för, desto viktigare är det med en advokat som biträder dem i sin situation som misstänkt.

De åtalade kan i princip redan vara dömda på förhand av allmänheten och advokaten kan i praktiken vara den ende som hjälper dem.

Det är förhoppningsvis ytterst sällsynt att läkare får frågor i stil med ”hur kan du hjälpa någon när han kanske är kriminell”. Det är skillnad mellan yrkesroll, privatroll och yrkesetik. Läkare ska inte behöva våndas för att de hjälpt någon grovt kriminell.

Advokatrollen är en nödvändig del av en väl fungerande rättsstat. Advokaten finns för att skapa balans i rättegången.

En advokat kan förstås inte begå tjänstefel om hon själv bedömer det troligt att den åtalade är skyldig – det behöver såklart inte stämma och advokatens roll är inte att utföra den bedömningen.

Ungefär så. Kritik mot yrket verkar sällan uttalas särskilt eftertänksamt.

Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Juridik Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. Inga trackbacks än.
Gilla Kriminologen?

facebookfinger