Hem > Politik > Sverigedemokraterna mer kriminella än invandrare

Sverigedemokraterna mer kriminella än invandrare

SD:s riksdagsledamöter oftare dömda för brott

Gellert Tamas skriver om Sverigedemokraterna på Aftonbladet. Ska tolkas i procent.

Så stor andel har fällts för brott
Andel misstänkta/dömda för brott
Sverigefödda med svenskfödda föräldrar 5
Andragenerationsinvandrare 7,9
Utlandsfödda, viktat värde 10
Sverigedemokratiska riksdagsledamöter 10,2

Helt klart intressanta siffror. Även om det behöver nyanseras lite. En tidigare kartläggning från Ekot visar att cirka 19% av de politiker som kandiderar till riksdagen är dömda för brott. Förvisso statitik från 2006, men det som finns att tillgå verkar alltså ge indikationer på att SD:s ledamöter är mer laglydiga än snittet för de andra partierna. Men fortfarande – oftare dömda än invandrare. För skillnaden mellan sverigefödda och utlandsfödda så är det förstås mer ett mått på socioekonomisk status och andra variabler som i princip tar bort gapet helt. Men det är en annan diskussion.

Vanligaste brotten bland politiker?

de vanligaste förseelserna bland politikerna är snatteri, stöld, vårdslöshet i trafik och rattfylla. Grova brott förekommer också, men mer sällan.

Påverkar artikeln SD:s väljarstöd?

Kommer SD:s väljare att påverkas av denna nyhet? Inte mitt område. Men kan konstatera att det verkar vara en ”stabil” väljarkrets. Håkan Juholts boendebidrag kostade Socialdemokraterna runt 10 procent i väljarstöd, vilken typ av skandal skulle krävas för en motsvarande nedgång för SD egentligen? (ref Juholt)

Aftonbladet.se – Sverigedemokrater mer kriminella än invandrare

SR.se – Var femte på valsedeln dömd för brott

Sverigedemokraterna mer kriminella än invandrare
Betygsätt inlägg
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Politik Taggar:
  1. Carl
    januari 18th, 2017 i 08:36 | #1

    Vilken nonsens. SD:s riksdagsgrupp består av 49 personer, vilket är alldeles för få personer för att kunna dra några som helst statistiska slutsatser gällande sverigedemokrater. Utöver detta preciseras på intet sätt vilka brott dessa 5 individer är dömda för, vilket sannolikt inte rör sig om några brott av det grövre slaget.

  1. Inga trackbacks än.