Hem > Juridik > ”Raggningsexperten” till Sverige

”Raggningsexperten” till Sverige

* Uppdatering DN: Avskydd dejtingexpert ställer in sverigebesök

Den förste som nekats visum på grund av sexism?

DN har de senaste två dagarna berättat om Julien Blanc som fick sitt visum indraget i Australien och sedan nekats visum i Storbritannien av inrikesministeriet på grunder av sexism och den uppståndelse som uppstått kring hans metoder i sina ”raggningskurser”. Storbritanniens brottsförebyggande minister Lynne Featherstone kommenterade ärendet med att ”om han skulle fått framträda här är jag säker på att antalet fall av sexuella trakasserier och hot skulle öka”. Nu är han på väg till Sverige.

Julien blanc försvarar sig på CNN och ber om ursäkt

Postat olämpligt innehåll på sociala medier

Upplever att han ger ett förvånansvärt sansat intryck efter att möjligtvis vara världens mest hatade person för tillfället. Han säger att bilderna är tagna ur sitt sammanhang och att det diagram han lagt upp på Twitter är så långt motsatt ifrån det han lär ut att han tänkte att det skulle uppfattas som roligt. Diagrammet är alltså en ”Abuse hotline women’s protection palette” som visar olika tecken att vara uppmärksam på och vara försiktig med i förhållanden.

Nu kommer han alltså till Sverige och en namninsamling finns på plats för att neka honom inresetillstånd.

En rimlig uppståndelse?

Problemet med Juliens metoder som jag ser det är att de är uppenbart utformade till någon annans ”förlust” om artiklarna ger en rättvisande bild av detta. Det handlar alltså inte om samma moraliserande över andras gemensamma utbyte som exempelvis präglade lagstiftningen mot homosexualitet till 60-talet och är ett ganska genomgående fenomen i många andra sammanhang. Det skulle kunna vara rimligt att tänka sig att en ”datingcoach” lätt hamnar i skottgluggen för protester hos den grupp som upplever sig veta att andras gemensamma vinst är förkastlig. Men – det framstår som genuint osympatiska metoder. Som inte är värdeskapande för andra personer – tvärtom. Om rubrikerna är kraftigt överdrivna som han hävdar är jag dock beredd att ändra åsikt om detta.

DN.se – Bannlyst raggningskurs på väg till Sverige

DN.se – Storbritannien stoppar raggningsexpert

NY Times – After Outcry, Britain Bars ‘Pickup Artist’ From Entering

”Raggningsexperten” till Sverige
Betygsätt inlägg
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Juridik Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. Inga trackbacks än.