Hem > Narkotikabrottslighet > Nytt inlägg i narkotikadebatten

Nytt inlägg i narkotikadebatten

Spice skapat debatt om Cannabis

Dödsfall i Spice för att folk följer lagen har lett till en debatt om legaliserande av cannabis i svensk nyhetsmedia, kriminolog Henrik Tham skriver ett inlägg om det i Metro här.

– Om man ger balanserad information om skadeverkningarna och har försäljning via Systembolaget av exempelvis en dagsdos cannabis, då kanske man håller sig till medel som är mindre farliga än de som man kan gå ut och köpa på nätet och som man inte har någon aning om vad de innehåller, säger Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.

Nyligt kom ett än bättre inlägg på Svenska Dagbladet här. Von Kieseritzky skriver detta:

Saklig information till allmänheten baserad på evidens och beprövad erfarenhet räddar liv. Avkriminalisering av narkotikabruk räddar liv. Vi kan fortsätta att käbbla om detta i evighet, medan människor omkring oss stigmatiseras, marginaliseras, lider och dör. Eller så arbetar vi tillsammans för att i grunden förändra det svenska systemet till något mycket bättre.

Förutom att den svenska modellen är vansinnigt kostsam verkar konsekvenserna leda till att det dör en större andel av narkotikamissbrukarna i Sverige än i något annat land i Europa. Detta är ett område jag borde återkomma till mer utförligt. Tills vidare kan jag rekommendera inlägget om Alexander Bards medverkan på Värvet här. Kanske är dags att börja se mer fördomsfritt på vad forskningen faktiskt säger om narkotika?

SvD.se – ”Det krävs saklighet i narkotikadebatten”

Metro.se – ”Expert: Legalisering av cannabis kan få färre att ta spice”

Nytt inlägg i narkotikadebatten
Betygsätt inlägg
Följ Kriminologen via RSSRSS eller FacebookFacebook!
Kategorier:Narkotikabrottslighet Taggar:
  1. Inga kommentarer än. Dina funderingar är välkomna!
  1. Inga trackbacks än.