Senaste inlägg

Inlägg taggade ‘Brottsstatistik’

Sverigedemokraterna mer kriminella än invandrare

21 december, 2014 1 kommentar

SD:s riksdagsledamöter oftare dömda för brott

Gellert Tamas skriver om Sverigedemokraterna på Aftonbladet. Ska tolkas i procent.

Så stor andel har fällts för brott
Andel misstänkta/dömda för brott
Sverigefödda med svenskfödda föräldrar 5
Andragenerationsinvandrare 7,9
Utlandsfödda, viktat värde 10
Sverigedemokratiska riksdagsledamöter 10,2

Helt klart intressanta siffror. Även om det behöver nyanseras lite. En tidigare kartläggning från Ekot visar att cirka 19% av de politiker som kandiderar till riksdagen är dömda för brott. Förvisso statitik från 2006, men det som finns att tillgå verkar alltså ge indikationer på att SD:s ledamöter är mer laglydiga än snittet för de andra partierna. Men fortfarande – oftare dömda än invandrare. För skillnaden mellan sverigefödda och utlandsfödda så är det förstås mer ett mått på socioekonomisk status och andra variabler som i princip tar bort gapet helt. Men det är en annan diskussion.

Vanligaste brotten bland politiker?

de vanligaste förseelserna bland politikerna är snatteri, stöld, vårdslöshet i trafik och rattfylla. Grova brott förekommer också, men mer sällan.

Påverkar artikeln SD:s väljarstöd?

Kommer SD:s väljare att påverkas av denna nyhet? Inte mitt område. Men kan konstatera att det verkar vara en ”stabil” väljarkrets. Håkan Juholts boendebidrag kostade Socialdemokraterna runt 10 procent i väljarstöd, vilken typ av skandal skulle krävas för en motsvarande nedgång för SD egentligen? (ref Juholt)

Aftonbladet.se – Sverigedemokrater mer kriminella än invandrare

SR.se – Var femte på valsedeln dömd för brott

Kategorier:Politik Taggar: